IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:00 | 2 октомври 2023
Обновен: 19:55 | 10 май 2024

Днес е крайният срок за подаване на еднократна коригираща декларация

Условието е да има вече подадена декларация в законоустановения срок

По материала работи: Слав Велев
Днес е крайният срок за подаване на еднократна коригираща декларация

От НАП Варна напомнят, че и гражданите, и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират данни в подадената вече годишна данъчна декларация за доходите, придобити през 2022, както и дължимия данък. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът е до 30 септември на текущата година. През 2023 г. крайният срок е неработен ден и клиентите на агенцията разполагаха с два дни повече да извършат корекциите, т.е. до днес 2 октомври включително.

До 30 юни в ТД на НАП Варна са приети над 33 200 декларации за корпоративни данъци по чл. 92 от ЗКПО. Те са с 800 повече от подадените през миналата година, а над 99 % от тях са изпратени по интернет. Фирмите, които са въвели некоректни данни, са получили автоматично съобщение с описание на несъответствията, за да могат да отстранят грешките и да подадат коригиращи декларации.

В същия срок са подадени и над 2 000 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ с приложение за декларирани доходи от лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци, както и земеделски стопани, които са избрали този ред на облагане. 

Към 30.09.2023 г. в НАП Варна са подадени над 700 коригиращи декларации.

Важно е да се отбележи, че от възможността за корекция не могат да се възползват лицата и фирмите, които не са подали годишни данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО в законоустановения срок.

При установени неточности и в коригиращата декларация, данъкоплатците ще имат още една възможност да поправят въведените данни, като данъчните ще ги информират по имейл или телефон за реда и начина, по който да бъдат отстранени несъответствията.

От НАП призовават гражданите и фирмите да проверяват редовно имейлите и телефоните си за контакт с приходната агенция.

Повече информация за декларирането на данъци, може да бъде намерена в сайта на приходната агенция - www.nra.bg, от новия подкаст епизод, посветен на темата, от сайта на приходната агенция или на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

Коментари

Новини Варна