IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:00 | 5 октомври 2023
Обновен: 09:19 | 29 април 2024

Пчеларите стягат протест

Скоро няма да има кой да гледа пчели, ще внасяме кошери от чужбина, категорични са производителите на мед

По материала работи: Слав Велев
Пчеларите стягат протест

Пчеларите стягат протест. Родните производители организират национална стачка на 11 октомври, от 11 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи на пресконференция във Варна Ясен Янев, председател на Националното сдружение "Български свободни пчелари", предаде Радио Варна. Основните искания на представителите на бранша са за финансово подпомагане в размер на 50 лева на кошер и на закрила от страна на държавата на сектора. За последните три години пчеларите не са получавали европейски субсидии, коментира Ясен Янев и добави, че единствените пари, които са взели на части, са за изминалата 2022 г. в размер на 23 лева. Субсидията не може да покрие разходите по производството на мед, категоричен бе Янев.

"В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лева, а една пита за зимно захранване е над 5 лева." обясни Ясен Янев. 

Друг акцент в исканията на пчеларите е отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията. 

"В момента в България функционират само две и то частни лаборатории, а анализът струва почти 500 лева на производителите.", сподели Янев и допълни, че "е задължително да има ежедневно работещи лаборатории по пазарите, които да следят и гарантират качеството на продукцията".

Все повече хора се отказват от отглеждането на пчели заради липсата на подкрепа от държавата към сектора. Ако нещата продължат в тази посока, скоро няма да има кой да гледа пчели и ще се наложи да се внасят кошери от чужбина, за да се опрашват растенията. Тези опасения изразиха членове на Национално сдружение „Български свободни пчелари“ във Варна, предаде Moreto.net.

Българските пчелари са категорични, че ако Министерството на земеделието и храните не вземе спешни мерки, това може да обрече сектора.

Коментари

Новини Варна