IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:00 | 10 октомври 2023
Обновен: 21:24 | 27 април 2024

Честваме светите Зографски преподобномъченици, Филип черпи

10 октомври е обявен за Световен ден срещу смъртното наказание, Световен ден за психично здраве и Ден на архивиста

По материала работи: Слав Велев
Честваме светите Зографски преподобномъченици, Филип черпи

Зографският манастир "Св. Георги"

Днес имен ден празнуват всички с имената Филип, Филипа, Филчо, Фильо, и техните производни. От старогръцки името означава „любител на коне“. Честит празник!

На 10 октомври църквата чества паметта на светите 26-ма Зографски преподобномъченици. Тези мъченици за вярата били монаси на българския Зографски манастир "Св. Георги" в Света гора, но пострадали за православната си вяра и затова ги почитаме като преподобномъченици. Те пострадали така. През 1274 г. византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим. Макар Източната и Западната църква да били разделени по сериозни вероизповедни причини повече от двеста години, императорът се опитвал с тази уния да получи от Запада помощ срещу арабите. През 1278 г. той издал и указ унията с Рим да се въвежда чрез всички мерки. Така пострадали много епископи и други клирици в различните части на империята.

10 октомври е обявен за световен ден срещу смъртното наказание. По този повод през 2003 г. Европейската комисия излиза с декларация, в която призовава да бъде прекратено прилагането на смъртното наказание „при всички обстоятелства" и във всички страни.

60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия). През 2008 година тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание.

Днешната дата е обявена още за Световен ден за психично здраве. Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението; разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%; злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление, все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

На 10 октомври своя професионален празник отбелязват архивистите. Денят на архивиста започва де се чества като професионален празник от 60-те години на XX век след приемането на България за член на Международния съвет на архивите. По този повод на датата 10 октомври се провежда Ден на отворените врати във всички архиви в страната, включително и варненския такъв. А ако искате да видите първата снимка, правена някога на територията на България, може да се разходите до Шумен, в чиито местен архив се пази въпросният фотос, който изобразява първия български оркестър.

Коментари

Новини Варна