IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:45 | 13 октомври 2023
Обновен: 16:16 | 29 април 2024

Днес е Петък 13-и, жени от цял свят свалят сутиените

13 октомври е обявен за Световен ден на зрението, църквата чества светите мъченици Карп, Папил, Агатодор и Агатоника

По материала работи: Слав Велев
Днес е Петък 13-и, жени от цял свят свалят сутиените

Денят Петък 13-ти от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-ти.

На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за нещо много сериозно. Световният ден без сутиени - No bra day, е създаден да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а като причина за изключително висока смъртност.

Ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване у нас (26.4% от всички), и по света. Но цифрите не говорят никак в полза на българките, защото ние сме в челните места по смъртност за Европа, което значи, че на превенцията при нас не се обръща почти никакво внимание.

13 октомври е обявен още за Световен ден на зрението. Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.

Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.

Днес църквата чества паметта на светите мъченици Карп, Папил, Агатодор и Агатоника

Те са живели в края на II и първата половина на III век. Родили се в град Пергам (днес Бергама в Западна Турция).

Карп бил образован човек и с големи заслуги за Църквата, затова християните го избрали за епископ на близкия град Тиатира (днес Акхисар). Папил пък се изучил за лекар и в името на Иисус Христос предлагал услугите си без заплащане. Той бил дякон на епископ Карп.

Агатодор също бил от усърдните християни, верен на призванието си. И тримата живеели според Божия закон в мир и любов с всички хора. Затова за жителите на града и на околните селища те били ярък пример на християнски добродетели. Но в средата на III век император Деций Траян започнал масово и жестоко гонение против християните. Императорът изпратил в Мала Азия проконсула Валерий да принуждава християните да се отричат от вярата си, а тези, които се противят, да предава на смърт.

Когато тримата мъже били заловени от проконсула Валерий, те не се уплашили и убедено изповядали пред него вярата си в Иисус Христос. Проконсулът нямал какво особено да им противопостави и заявил онова, което обикновено се говорело злонамерено за последователите на Христос: "Християните са суеверни, неспособни хора, без висши чувства. А вие, като образовани, трябва веднага да се откажете от тази вяра!". На това обвинение епископ Карп отговорил с думи на апостол Павел - отговор, който винаги е бил валиден за поведението на съзнателните християни: "Ние се трудим, като работим с ръцете си; когато ни злословят, ние благославяме, когато ни гонят - търпим, когато ни хулят - се молим" (1 Кор. 4:12). Раздразнен от този отговор, Валерий ги предал на различни мъчения заедно с Агатоника. В безсилието си накрая той се разпоредил да ги обезглавят.

Коментари

Новини Варна