IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:00 | 23 октомври 2023
Обновен: 16:59 | 26 април 2024

Дерогацията за "Лукойл" остава, засега

Според изчисленията на ГЕРБ-СДС цената на горивата по бензиностанциите може да падне със 73 ст/л

По материала работи: Слав Велев
Дерогацията за "Лукойл" остава, засега

Делян Добрев - председател на комисията по енергетика от ПГ на ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС/Кадър: БНТ

Дерогацията за работа на "Лукойл" с руски петрол засега остава, но при условието, че рафинерията внесе 1,5 млрд. лева данъци. За това се договориха партиите, подкрепящи кабинета, с премиера и с финансовия министър на среща в Народното събрание.

Събирането на невнесените от "Лукойл" данъци ще даде възможност за компенсации в цените на масовите горива. Според изчисленията на ГЕРБ-СДС и ДПС става въпрос за 73 стотинки на литър дизел или бензин.

От "Лукойл" са обещали плащането на 500 млн. лева данъци и внасяне на 1 млрд. неплатена свръхпечалба във фонда за енергийна сигурност. Именно от тези 1 млрд. лева ще бъдат изплатени и евентуални компенсации на крайните потребители.

"Най-важно е за хората да има компенсации и това ще бъдат не пари от бюджета, това ще бъдат пари от "Лукойл" , тоест ние ще вземем от "Лукойл" милиони, ако си спазят обещанието, разбира се от кабинета , защото ние сме законодателен орган, ние не управляваме процесите в тази държава. Ще вземем от "Лукойл" 1 милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсация ще струва 2 лева , 2 лева и стотинки", каза Делян Добрев - председател на комисията по енергетика от ПГ на ГЕРБ-СДС, предаде БНТ.

"Сега ще ги вземат от "Лукойл", а не от данъците и няма да са 25 ст., а ще бъдат няколко пъти повече - 73 ст.", уточни Добрев.

"Направихме среща и постигнахме диалог по темата и ние сме доволни, щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме. Г-н Петков чака промените, които се уточнихме да бъдат изготвени, ще му бъдат изпратени до края на деня и трябва утре да ги внесем заедно", каза Делян Пеевски - съпредседател на ПГ на ДПС.

"Това, което беше гласувано като доста по-висок данък, заради това, че се използва руски петрол, държавата да си го събере и да си го събере в максимално бърз срок. И всъщност мисля, че ползотворната част от тази среща беше да не се фокусираме върху дерогацията, както беше идеята за седем дни, а да се фокусираме върху събирането на данъци", каза Кирил Петков - съпредседател на ПГ на "ПП-ДБ".

В петък ще има извънредно заседание на Народното събрание. Трите партии, подкрепящи правителството, се надяват ветото на президента върху закона за енергетиката да бъде преодоляно.

Коментари

Догинян ( преди 6 месеца )
Купувам рафинерията и ши ва опрая. Вече имам там замък с пристан за яхти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна