IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
16:00 | 29 октомври 2023
Обновен: 18:37 | 27 април 2024

Президентът чака да кажат кой е виновен за изборните машини

Румен Радев гласува за развитието на София като модерна европейска столица

По материала работи: Слав Велев
Президентът чака да кажат кой е виновен за изборните машини

Румен Радев упражни правото си на вот в столичната гимназия по транспорт "Макгахан"/Кадър: БНТ

Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти веднага след като упражни правото си на вот в столичната гимназия по транспорт "Макгахан".

"Най-важното днес е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас", посочи президентът, цитиран от БНТ.

По отношение на доклада на ДАНС, Радев каза, че дали има нещо притеснително, ще установят компетентните органи:

"Ние имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт."

По думите му, ДАНС са подчинени пряко на Министерския съвет и лично на премиера, а президентът само назначава с указ председателя.

"Този случай повдига някои интересни въпроси относно кадровата политика на управляващите. Ии заместник-министъра на електронното управление, и заместник-председателя на ДАНС, които са пряко замесени в този меко казано скандал, са назначение на управляващите", подчерта Радев.

Той каза още, че уважава решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини като независим орган, но по думите му, дали е правилно или законосъобразно това - ще реши съдът.

Коментари

Новини Варна