IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
07:24 | 2 ноември 2023
Обновен: 02:44 | 27 април 2024

Съобщение за тревога стресна хиляди българи

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график

По материала работи: Слав Велев
Съобщение за тревога стресна хиляди българи

Съобщение за тревога беше получено на телефоните на хиляди българи. Около 19 ч. на екраните на телефоните се появи надпис: "BG-ALERT: Внимание, опасност!"

От МВР обясниха, че тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата "BG-ALERT" изпълнител. "Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие", добавят те в прессъобщението си. 

От Vivacom изпратиха позицията си до  NOVA.

"Уважаеми клиенти,
По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Виваком, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението.
Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване.

Екипът на Виваком"

От МВР изпратиха позиция, предоставена от изпълнителя, ангажиран с реализирането на системата BG-ALERT:

"Във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Vivacom, които са получени от техни крайни клиенти.

ДЗЗД „Сискод“ се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.
След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира ситуацията чрез личния си профил във Facebook, където написа, че "няма опасност". 

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов. 

На някои от мобилните апарати отгоре на съобщението е било изписано: "Сигнал от президента", относно това президентството изпрати информация, че "няма отношение" със сигнала. 

"В отговор на запитвания от граждани и представители на медиите, президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции".

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво. Това заяви пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов.

Той обясни, че полученото по-рано тази вечер известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.
 

Коментари

Новини Варна