IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:40 | 3 ноември 2023
Обновен: 20:07 | 30 април 2024

Денков обещава: Ще направим всичко за честното провеждане на изборите

Последен ден за предизборна агитация, утре пак ще мислим

По материала работи: Слав Велев
Денков обещава: Ще направим всичко за честното провеждане на изборите

Премиерът Николай Денков/Снимка: МС

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Това посочва в официално изявление премиерът Николай Денков.

Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур, коментира още той.

По негови думи в Министерството на вътрешните работи са постъпили рекорден брой сигнали по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това.

Над половината от всички сигнали - 1115, са за купуване на гласове. Както премиерът уточни, за това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват.

Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя, увери той.

Денков съобщи, че е подсигурено засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. По негови думи екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

Премиерът обяви и че вече е факт удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Според него това е ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати.

Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок, изтъкна той и допълни, че докладът с удостоверяването вече е изпратен в ЦИК.

Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур, отбеляза Денков.

Той бе категоричен, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани - когато видят резултатите - да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации.

Днес е последният ден за агитация преди деня за размисъл утре. Все още се работи по осигуряването на машинния вот за балотажа в неделя.

Докладът на Министерството на електронното управление заедно с подписите на институтите по метрология и стандартизация беше изпратен в ЦИК.

Този път той беше подписан от министъра, а не от неговия заместник, каквито са указанията на Върховния административен съд. За да имаме машинен вот в неделя - предстои на всички машини да бъде инсталиран софтуерът, като този процес вече е започнал.

В неделя избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства и 31 на райони. Има и изготвен график за транспортирането им - в 5900 секции в страната. В толкова ще се гласува с устройства.

Коментари

Новини Варна