IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:28 | 17 юни 2015
Обновен: 03:32 | 25 април 2024

Бойко иска реабилитация на ген. Шивиков

Военният министър вкарва поправки в закона, правосъдният не иска военен съд

По материала работи: Слав Велев
Бойко иска реабилитация на ген. Шивиков

Премиерът Бойко Борисов се застъпи и защити станалия известен ген. Димитър Шивиков. Това става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда. "С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали напуска армията. А той е генерал с две мисии в Афганистан. Извинявам се, но не мога да не го коментирам - че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция. А Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставката. Изключително достоен генерал", коментира премиерът пред министрите си. И обяснява още как обичаният от цяло Карлово генерал е имал две мисии в Афганистан и сега бригадата му реве за него. "Ще положим усилия с министъра да се опитаме да му помогнем.

 

 

Той трябваше да заминава сега на трета мисия като командващ! Дали му направиха беля, защото му завидяха, че е добър генерал и НАТО си го харесва и го праща на толкова важна мисия, не знам", казва още министър-председателят. Борисов моли военния министър да направи всичко необходимо, но без да се меси в съдебната власт. "Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва. Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно. И президентът, разговаряхме по тази тема с него, е разтревожен", обяснява Борисов. Военният министър от своя страна казва, че това не касае само ген. Шивиков. "Отстранени са шестима висши офицери до момента. Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата.

 

 

Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете", казва Ненчев. И докладва на колегите си справка, която е получил. "Повдигнати са 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени. Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес. А в този конкретен случай имаме две опции - едната е действително ние да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление. Това е един достоен генерал", обяснява Ненчев. В темата се включва и правосъдният министър Христо Иванов. "Част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", коментира Иванов.

 

Източник: "Стандарт"

Коментари

Новини Варна