IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:00 | 14 ноември 2023
Обновен: 10:18 | 26 април 2024

Коледни Заговени е! Честваме паметта на свети апостол Филип и на свети Григорий Палама

Отбелязваме световния ден за борба с диабета, днес е и професионалният празник на логопедите

По материала работи: Слав Велев
Коледни Заговени е! Честваме паметта на свети апостол Филип и на свети Григорий Палама

Коледни Заговени е днес, утре започва Коледният пост. Рождественският пост е втори по продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен, но не е така строг като Великия и Богородичния пост. Този пост е установен в чест на Раждането на Спасителя, за да се подготвят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце да посрещнат празника Рождество.Христово. Понякога този пост наричат Филипов, защото започва след деня на апостол Филип-14 ноември. 

Утвърждаването на 40-дневния пост, свързан с деня 25 декември, в който се чества Рождеството на Исус Христос. 

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни – с взаимно опрощение и заговяване, с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на Рождество Христово.

Коледните заговезни на 14 ноември са ден, в който може да се консумира блажна храна – месо, яйца и млечни продукти.

„Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. Постът за православния човек е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост“, припомня pravoslavie.bg.

Според традицията в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. 

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба.

Честваме паметта на свети апостол Филип и на свети Григорий Палама.

Свети Филип бил един от дванадесетте ученици на Иисус Христос. Родом бил от град Витсаида в Галилея, на северния бряг на Генисаретското езеро, откъдето били и братята Андрей и Петър. Сам Господ го призовал за Свой ученик, а после Филип довел и Натанаил, наричан още Вартоломей. В евангелията се среща няколко пъти името му. А след изпращането на апостолите на проповед сред народите, Филип проповядвал Христовото благовестие и умрял мъченически в град Йерапол, Сирия.

Свети Григорий Палама е виден православен богослов от XIV век, развил учението за божествените енергии и за исихазма. Той се родил в Цариград от родители, които избягали от Мала Азия заради настъпването на османските турци и се приютили в столицата на империята. Баща му бил дворцов служител и Григорий получил много добро образование. Императорът искал да го вземе на държавна служба, но той предпочел да отиде и да стане монах в Света гора. Там се запознал с молитвения живот на монасите и особено на исихастите. А когато се появил еретикът Варлаам Калабриец, който имал влияние и върху тогавашния патриарх, Григорий оборил учението му и така привлякъл вниманието на цялото Православие.

На голям църковен събор учението на Григорий за божествените енергии било прието, а той бил назначен за Солунски архиепископ. И на този пост продължил да твори, като оставил много богословски трудове, запазени до наши дни. Високо ценен за богословските му познания, той бил извикан в Цариград да реши един спор, но по пътя османците го пленили и искали да го продадат в робство. Светителят използвал възможността да разговаря и дори да спори с мюсюлманите по въпроси на вярата. След година пленничество бил откупен от християни и се върнал в Солун, но скоро след това починал на 14 ноември 1359 г.

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

14 ноември е световният ден за борба с диабета. Това хронично заболяване добива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и близки роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот.

На 14 ноември у нас и в още 60 държави по света се отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).

Днес е и професионалният празник на логопедите.

Коментари

Новини Варна