IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:00 | 23 ноември 2023
Обновен: 20:31 | 28 април 2024

Денков обеща на кметовете: Няма да деля никого, ще има децентрализация (ВИДЕО)

НСОРБ призова за по-добра комуникация между държавата и общините

По материала работи: Слав Велев
Денков обеща на кметовете: Няма да деля никого, ще има децентрализация (ВИДЕО)

Снимка: БТА

Кметове и правителство заедно да създадат механизмите за децентрализация и никой в местната власт да не бъде разделян по партиен принцип. Това обеща на кметовете премиерът акад. Николай Денков на събитието на "24 часа" - "Общините - перспектива 2027".

"Това е много важна и точно навременна среща, когато малко са поутихнали емоциите от изборите и когато все още може да се реагира по бюджета, за да влезем в работен режим. Отдавна призовавам за това. Наистина, с изключение само на един от месеците, се срещаме и причината е много проста - когато ме питат защо съм си зарязал академичната кариера и влязох една такава неособено приветлива политическа среда, аз казвам - за да направим нормална европейска държава, която да бъде едно от най-хубавите места за живеене в Европа", каза премиерът Николай Денков.

"Това не зависи от един човек, какъвто и да е той, а от всички нас. Затова и бяха срещите, за да стъпим на това, което постигнахме през тези месеци. Използвам случая да честитя на новите кметове, видя се, че имаме хора с опит, но и с нови амбиции, които ще внесат този свеж въздух с нови идеи. Правителството никога не си е помисляло да дели по партиен признак, няма и да си позволи да го прави", увери кметовете Денков.

"Благодаря ви и за добрите думи, които казахте за министрите, аз ги чувам и от други места, но на срещите на закрити врати при нас. Така че благодаря ви, г-н Панов, че го казвате пред медиите. От наша страна вие ще имате напълно партньорски подход", допълни премиерът.

"Децентрализацията за всеки, който не се е занимавал с темата, звучи много просто - оставете 20% от данъците в общината и всичко е наред. Много проста сметка обаче показва, че това би било катастрофално за много от общините. Благодаря ви, че излязохте с конкретни идеи. Това, което малко липсваше в тях, е, че не е достатъчно да има едни пари налични. Въпросът е как създаваме прозрачност ефективност и натиск върху тези, които използват парите, за да е е ефективно. Този въпрос все още е е болезнен. Сложете си ръка на сърцето тези, които имате опит, и си признайте, че често имаме слабости в това отношение. Аз бях избран в Народното събрание от Шумен, ако започна да ви разказвам за ВиК-Шумен, лошо ще ви стане. Затова е важно да осигурим тези механизми, които ви дават възможност за вземане на решения, но те трябва да бъдат достатъчно прозрачни и мотивирани, така че да си носите отговорността, ако нещо стане", каза още Денков. Той разказа, че на събитието се е срещнал с кмета на Шумен и го попитал какво става с водопровода, а той отвърнал "Не питай".

"Заедно трябва да създадем механизми, така че тези средства да бъдат използвани много по-ефективно отколкото досега. Въпросът е средствата да отидат там, където трябва", настоя той.

"Втората тема, по която искам да кажа няколко кратки думи, е образованието. Това, което то много ясно показва и в известен смисъл аз самият се дръпнах малко в страни, за да се докаже това, което казвам - да вложите средства не е достатъчно. Средства се влагат, но качеството не се вижда да се вдига. Защо? Защото е не по-малко, а даже в някои моменти и по-важно това как ще промените системата. Образованието има болезнена нужда от няколко реформи, които не можаха да се реализират през 2021-2022 г., защото нямаше обществена подкрепа. Ето, ИПИ направиха анализ, казаха има нужда. Но тогава се блокира всичко с една медийна кампания, която нямаше общо с интересите на обществото, а с тези на 51 човека. Промените са ректорите и възможността за коопериране на висшите училищата. Трябваше и промяна в учебните програми и в това как използваме извънкласните дейности. Винаги има деца и учители, които са стресирани, но ако не осъзнаем, че като общество трябва да направим тези промени, резултатът ще е същият. Моят призив е - дайте си сметка, че имате възможност да кажете гласно проблемите, но и че може да се разберем за реформите, а и че ние имаме нужда от обществена подкрепа за реформите, които искаме да направим", подчерта министър-председателят.

"Много се радвам, че министрите и тези, които най-много работят с вас, са тук. В тази среда мислиш дългосрочно спрямо това коя е водещата идея, без да има значение кой ще я реализира след това. Така сме свикнали и в науката. Нека идеите да продължат да се обменят, но те трябва да получат и обществена подкрепа", посочи Денков.

"Местната власт е най-близо до хората и най-добре познава техните проблеми. Затова Европейската комисия цени диалога с местните общности. Той е ориентир за това как нашият съюз стига до всекидневието на всеки европеец". Това каза еврокомисарят Илияна Иванова във видеообръщение  на първата среща на правителството с местната власт и бизнеса, която е организирана от "24 часа" в партньорство с Института за пазарна икономика.

68 от кметовете на 265-те общини са нови, което прави 25,6%. И им се налага бързо да влизат в горещите проблеми на общината си. Кметовете, които са преизбрани, пък трябва да мислят какво ще надградят през новия мандат. За да са успешни, ключов е диалогът - и между тях, и с изпълнителната власт. Затова "24 часа" в партньорство с Института за пазарна икономика започва инициативата "Общините - перспектива 2027". Целта е срещата да даде възможност на кметовете, много от тях новоизбрани, да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнесът при развитието на общините.

"Значителна част от европейското финансиране е посветена именно на регионалното развитие и сближаването. В бюджета на ЕС за 2024 г., по който неотдавна бе постигнато съгласие, близо 48 млрд. евро в плащания са отделени за регионално развитие и сближаване. Тези пари ще подкрепят икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и развитието на инфраструктурата, подпомагайки зеления преход и приоритетните проекти на ЕС", отбеляза българският еврокомисар Илияна Иванова.

"Макар да не отговарям пряко за този портфейл, винаги подчертавам значението му за моя ресор - науката, образованието, културата, младежта и спорта. Ако трябва да обобщя накратко неговия смисъл - това е развитието на човешкия капитал, най-ценният капитал, който всяка нация има. Не всички страни са благословени с природни богатства, но много и то в Европа, са примерите за общества, които просперират, благодарение на таланта и знанието. Освен зелен, преходът, в който се намираме, е и цифров, и включващ", допълни еврокомисарят.

"Европа от ново поколение е Европа на знанието, в което не бива да има забравени и изоставени. Затова в политиката на сближаване на ЕС през този програмен период близо 43 млрд. евро са отделени за научни изследвания и иновации, главно за региони и държави членки, които продължават да изостават. България е с две оперативни програми - конкурентоспособност и иновации в предприятията и научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, които ще подкрепят инвестициите в научни изследвания и иновативни малки и средни предприятия с над 2 млрд. евро за програмния период 2021-2027 г. "Хоризонт Европа" ще мобилизира допълнително 95,5 млрд. евро в същия период и има специален компонент, посветен на разширяването на участието от страна на изоставащите райони в областта на научните изследвания и иновациите. Освен това наскоро стартирахме нова инициатива "регионални иновационни долини", която има за цел да засили сътрудничество между повече и по-малко напреднали райони. Тази инициатива е конкретен пример за полезното взаимодействие между Европейския фонд за регионално развитие и "Хоризонт Европа", които ще предоставят финансиране в размер на 170 млн. евро в подкрепа на междурегионални иновационни проекти", каза още Иванова. 

"Това е първата среща на местната власт с изпълнителната, която в. „24 часа " правим с партньорите си от Института за пазарна икономика. Нарекохме събитието „Общините – Перспектива 2027", тъй като това е хоризонтът на новите кметове и общински съвети", обърна се към участниците издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

"Избрахме този формат буквално в нощта на балотажите по две причини. Първата е, че 25% от кметовете на общини имат своята премиера в местната власт , която беше и единствената стабилна в безвремието на кратки парламенти и служебни правителства. Тук има кметове, работили с няколко правителства и президенти – хора, които са изключително полезни с подобен „стаж". И за първи път изпълнителната власт се ръководи от ротационно правителство. Кметовете и общинските съвети имат 4 години мандат, за който очакват подкрепа от държавата", подчерта Гочева.

"Институтът за пазарна икономика вчера представиха изключително задълбочено проучване на развитието и профилите на областите и общините. Един от важните изводи е, че в България се оформят икономически центрове с клъстери от общини. Което означава, че обединени може да продължим ускорено напред и да преодоляваме дисбаланси в регионалното развитие", каза още издателят на "24 часа".

"И кметовете, и изпълнителната власт имат интерес от добра комуникация помежду си, а „24 часа" е платформата, на която това може да се случи при пълна прозрачност и публичност. След тази първа среща – ще изберем заедно с вас следващите 4 точки в България, където да говорим детайлно за перспективата пред местната власт заедно с Института за пазарна икономика и централната власт", допълни Гочева.

Тя даде думата на Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. "Благодаря на "24 часа", че ни даде тази трибуна, за да представим наблюденията си върху регионалните общински икономики.

Всички сте чували твърденията, че в България нищо не се произвежда, че България е София. Не е вярно, в България има поне 265 центъра, поне 265 истории. Ще ви покажа само няколко данни. Има една община, която за м.г., е инвестирала общински капиталови разходи на човек от населението в размер на 3000 лева. Средното ниво за страната е 196 лева на човек от населението.

Има и община с над 70 процента ръст на добавената стойност. Има и община с над 2000% ръст на добавената стойност. Не е София. Има и община, която компания изнася над 70% от продукцията си.

Има и общини, изпреварващи София по зрелостни изпити по БЕЛ. София е едва на 5-о място. Има и община с над 80 000 евро преки чужди инвестиции на човек, в София са 11 хил. Има и община с над 80% ръст на брутната заплата, а в София е 40.

Всяка община, всяка общност е различна. Общината не е географско разделение. Никой не може да успее сам. Сам не става. Нито в личен, нито в управленски план. Моята препоръка е да си говорите, защото така сте по-силни. Желаем ви успех", каза тя. И се пошегува, че тъй като е от Варна, желае на кмета им Благомир Коцев двойно повече успех.

Връщам в далечната 2016 г., когато общините в Северна България зададохме посоката на магистрала "Хемус". Тя спря до Плевен и Ловеч. Общините в Южна България са по-развити от тези в Северна. Това каза председателят на Национално сдружение на общините в Република България и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

И припомни, че от години общините се борят за децентрализация. Изборите минаха, нека не се делим на политически партии и сдружения, а да работим за благото на гражданите, които са ни избрали. Да си пожелаем да работим заедно с изпълнителната власт, каза още Панов. И попита премиера как ще се подобри комуникацията между министерства и как ще справят с бавенето на преписките в държавните институции.

В общините има много предприятия и сгради, които са държавна собственост, но са западнали. Общините не могат да ги ремонтират и да кандидатстват по проекти, каза още Панов. И попита премиерът дали е готов на прехвърлянето им към местната власт, за да бъдат поддържани. Даде пример със старата поща във Велико Търново, която още преди 5 г. общината е поискала да ѝ се прехвърли от Министерството на транспорта. И призова да се превърнат в практика разговорите между изпълнителната власт и кметовете.

Коментари

Новини Варна