IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
17:00 | 23 ноември 2023
Обновен: 16:52 | 4 май 2024

Едва 545 000 чужденци са посетили българските музеи през 2023 г.

Членове на АБТТА поискаха държавата да спре практиката, при която чужди екскурзоводи, водят беседи на тема българска история по забележителностите у нас

По материала работи: Слав Велев
Едва 545 000 чужденци са посетили българските музеи през 2023 г.

РИМ-Варна/Снимка: АРХИВ

Посещенията на чужди туристи в българските музеи и културни институти все още не са възстановени на нивата от преди Ковид пандемията. Това обяви Амелия Гешева, зам.-министър на културата по време на деветата работна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) в Пловдив. 

От началото на тази година до момента в музеите са влезли около 545 000 чужденци, като има ръст спрямо миналата година. За сравнение през 2019 г. са посетени от над 1.2 млн. туристи. През 2022 година има 4 млн. заедно с българите, което е 50% ръст спрямо пандемичната 2020 година.

"Надявам се на вас - туроператорите, да доведете повече чужди туристи през 2024 г. и да възстановим посещенията в музеите и културните институти", коментира Гешева. Приходите от музеите са 2 млн. лв. от януари до ноември 2023 г., което е повече в сравнение със същия период на 2022 г. Гешева посочи, че се работи по създаването на единен национален културен календар, който да включва и представянето на българската култура в чужбина. Освен това Министерството на културата работи по изграждането на силен бранд на България, който да представя културното наследство. 

Страната ни разполага с огромно богатство от артефакти - над 7 млн. експоната, които са в музеите из цялата държава. Зам.-министър Гешева посочи, че ще се направи дигитализация на всички експонати. Според нея представянето на артефактите в българските музеи трябва да бъде направено атрактивно, като за целта трябва да бъдат обучени по-добре екскурзоводите. "Беседите трябва да се променят и ние сме готови да подпомогнем обучението на екскурзоводи и туроператори", каза пред TravelNews Амелия Гешева.

Членове на АБТТА поискаха Министерството на културата, Министерството на туризма и общините да контролират и да спрат лошата практиката, при която чужди туроператори, екскурзоводи и водачи, да водят беседи в музеите и по забележителностите, да разказват и интерпретират българската история. Подобна практика е абсолютно забранена в много страни.

Даниела Накова, управител на "Темпора травъл", даде пример с турски туроператор, който е водил групи с автобуси в Пловдив без български екскурзоводи. Лично тя ги е засекла и е подала сигнали. След това турските групи са отишли в Северна Македония, където турският туроператор е глобен 2000 евро, че не ползва местен гид. В Турция също е строго забранено групите да не бъдат придружавани от лицензиран екскурзовод, а глобите са огромни. 
Най-много нарушения у нас туроператорите засичат на Рилския манастир, където чуждите им колеги не ползват местен екскурзовод, предлагащ беседи.

Коментари

Новини Варна