IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:00 | 27 ноември 2023
Обновен: 15:13 | 27 април 2024

280 училища няма да отворят врати днес, 11 от тях са във Варненско

Десетки автобуси със стотици пътници стояха цяла нощ по преспите в страната

По материала работи: Слав Велев
280 училища няма да отворят врати днес, 11 от тях са във Варненско

За учениците от над 280 училища в тринадесет области на страната - днешният ден е обявен за неучебен.

Причината - усложнената снежна обстановка в страната, сред които липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и непроходими пътища.

Решенията за това бяха взети от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини.

В област Варна неучебен е денят за общо 11 училища (в общините Аксаково, Ветрино и Вълчи дол) и 4 детски градини в община Вълчи дол.

В област Добрич положението е най-критично – там няма да учат в 67 училища от 8 общини – Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

В област Шумен неучебен ден ще има за децата в 45 училища от 10 общини – Шумен, Хитрино, Смядово, Нови пазар, Никола Козлево, Каспичан, Каолиново, Върбица, Венец и Велики Преслав.

В Разградска област няма да се учи в 53 училища в 7 общини – Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Разград, Самуил и Цар Калоян. Заради обявеното бедствено положение там е възможно да не се учи и във вторник, но това ще се реши на заседанията на съответните кризисни щабове.

Тежка е обстановката в област Сливен, където заради липса на тока няма да учат в 10 училища в община Котел.

В пловдивските общини Първомай, Лъки и Садово няма да има занятия в общо 3 училища.

В 14 училища от общините Ловеч и Троян също няма да се учи. В общините Мездра, Бяла Слатина и Криводол на Врачанска област остават затворени 12 училища.

В Габрово и Севлиево още 25 институции (училища и един ЦСОП) не работят в понеделник.

В Русе в 7 общини общо 27 училища са с преустановен учебният процес – това са Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сиво поле и Ценово.

В Софийска област няма да се учи в 9 училища в общините Ихтиман, Годеч и Сливница.

В двете училища във Вършец, област Монтана, също остават у дома.

В община Велико Търново няма да се учи по заповед на кмета. Това важи за общините Павликени и Сухиндол и детски градини на няколко села от община Свищов. Ще се учи в Горна Оряховица, но не и в останалите селища от общината.

Десет автобуса с 500 пътници бяха блокирани цяла нощ край Поликраище. За това сигнализира пътничка в един от тях. 

Пред NOVA Пламена Иванова разказа, че пътуват от Румъния в посока Велико Търново, но близо 12 часа са блокирани край Поликраище. Хората са се свързали с телефон 112.

„Няма бедстващи, защото сме в автобусите и ни е топло. Отпред има патрулен автомобил, полицаите ни казват да чакаме”, разказа Пламена Иванов.  

Тя обясни, че няма обиколен път, по който да минат.

Неин спътник разказа, че има огромна тапа на изхода на Русе. Има паднали клони на пътя и няма как да се разминават тежкотоварните камиони. Ситуацията край Бяла описаха като "ад".

След като подадоха сигнал до „Здравей, България” малко преди 07:00 часа тази сутрин стана ясно, че движението е освободено.

10 автобуса със стотици пътници са блокирани и в района на Паволче, Врачанско. За това сигнализира Ивка Димитрова – пътничка от единия рейс.

Пред NOVA тя разказа, че автобусът е спрял около 04:30 часа и не може да продължи.

„Стоим на Павелче на моста и не можем да тръгнем нито напред, нито назад. Шофьорът каза, че има 4 пръста лед”, разказа Димитрова.

По думите ѝ в района има техника, но тя не разчиства.

 

Коментари

Новини Варна