IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:30 | 26 ноември 2023
Обновен: 12:39 | 2 май 2024

Бедственото положение във Варна остава

Нови 15 дървета са паднали в Морската градина, откърти се част от тавана на Общината

По материала работи: Слав Велев
Бедственото положение във Варна остава

Заседание на кризисния щаб/Снимка: Община Варна

Остава бедственото положение във Варна. До края на идната седмица ще се почистват падналите дървета, паднали мазилки и опасни предмети. Ще има необичайни дейности от страна на фирмите.

Днес се откърти част от тавана на Община Варна, по-конкретно в Зала Варна. Причнината е теч в покрива. В самата сграда на общината също има аварии, уточни Коцев. Ще се предприемат своевременно мерки.

Отворен е вече пътят към сметището в село Въглен.

Снегопочистващите фирми са на терен и са в пълна мобилизация да обхванат целия град.

Приети са 123 сигнала в общината, има отделни две места без ток, кметът нареди да се направят огледи на опасните дървета и да се извозват по-интензивно листата от улиците, стана ясно на заседанието на антикризисния щаб днес

Няма проблеми за яслите, училищата и детските градини във Варна, произтичащи от влошената метеорологична обстановка.

Училищата са в готовност да започнат присъствено утре, няма да има онлайн-обучение, нито ваканция, защото ситуацията във Варна не е критична. Яслите и детските градини ще работят. Това стана ясно по време на заседанието на антикризисния щаб във Варна, свикан от кмета Благомир Коцев в 13:00 ч. днес.

Няма причина децата да не ходят присъствено на училище, бе категоричното мнение на отговорните звена в общината, на базата на докладваното пред кмета състояние в града към обяд на неделния ден.

Ситуацията е овладяна в район „Приморски“. Има паднал стълб на Добрева чешма, работи си по всички сигнали. В район „Одесос“ веднага се реагира на сигналите, извозват се чували с листа от вчерашната акция по събиране на листната маса. Има паднал стълб и няколко дървета, проблем са висящите кабели, скъсани под напора на вятъра. Правят се обходи и регулярни щабове. Районният кмет съобщи, че бездомните хора отказват да бъдат прибрани и се търси съдействие на МВР, за да бъдат настанени на топло. Във „Владиславово“ има снежна покривка от 6:00 ч. сутринта, екипи обработват с луга и правят огледи. Пътищата са проходими в района. Има места без ток, работи се по сигналите. Има паднали дървета върху автомобили и със съдействието на Пожарната и МВР се отстраняват. На ул. „Краков“ има голям наводнен участък, който може да замръзне и се работи по предотвратяването на риска за през нощта. В останалите райони на Варна не са докладвани критични ситуации.

Около 26 сигнала има получени във връзка със зелената система на града – паднали дървета, големи клони, счупени стволове, натрупана листна маса. Работи се с доброволци и администрацията на общината, защото работниците от фирмата по поддръжка и озеленяване не могат да стигнат до Варна, поради затворен път към село Любен Каравелово, от което са работниците.

Благомир Коцев нареди да се ускори извозването на листата и листната маса, събрана вчера в акцията на гражданите. Той даде указания на службите да се ускори отводняването на улици и канали, за да не се достигне до рискови ситуации. Искам стриктен контрол от страна на общината за опасни клони и дървета и да се извадят на терен вишките на озеленителните фирми, каза още кметът, като добави, че не трябва да се допуска сигналите на гражданите да остават без отговор.

Коментари

Новини Варна