IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:20 | 1 декември 2023
Обновен: 12:34 | 26 април 2024

Kак да търсим обезщетение при продължително спиране на тока? (ВИДЕО)

Стотици хора продължават да са без електрозахранване дни наред

По материала работи: Слав Велев
Kак да търсим обезщетение при продължително спиране на тока? (ВИДЕО)

Снимката е илюстративна: ЕРП Север/АРХИВ

Стотици хора продължават да са без ток в вече 5 дни. Имат ли право да получат обезщетение?

"При наличие на форсмажор или неопреодолима сила търговецът се освобождава от отговорност. Всяка година имаме снегове и спирания на тока, обаче тази година темата стана водеща. Видя се виновно поведение от страна на мрежовите оператори. Вече говорим не за форсмажор или неопреодолима сила, а за наподрязани клони - за неизпълнени задължения на мрежовия оператор. Трябва да се гледа случай по случай, но не от дружеството", заяви Богомил Николов от "Активни потребители".

Адвокат Пламен Борисов на свой ред коментира, че лесно може да се докаже, че клоните не са подрязани. 

"Законът ясно е казал: неопреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие. Всички знаехме, че ще има обилен снеговалеж. Знаехме, че ще има листа по дърветата, които не са паднали. Събитието не е непредвидимо. Не е непредвидимо, че има неподрязани клони. Ако стане война или падне самолет, това наистина е неопреодолима сила", обясни той пред Bulgaria ON AIR

Определено време без доставка на услугата се обезщетява с определена сума и това не се нуждае от доказване, стана ясно от думите на юриста. Автоматично фактурата ни се намалява.

"В цялата ми кариера аз не знам случай някой да е получил 30 лева", отбеляза Николов.

"Тази процедура очевидно е направена така, че да не работи, а хората нямат време да се занимават с такива работи. Ако щетите ни са достатъчно големи, тогава може да се заведе по-сериозен риск", съгласи се Борисов.

Според адвоката, ако се събрат всички пострадали и адвокатска кантора заведе иск за обезщетение, тогава ще се получи доста добър резултат, но това в България не действа. Имаме такъв закон, нямаме такава практика, изтъкна той.

"Плащаме заплати на хората в регулатора. Най-реалистично е да разчитаме на неговата роля и намеса. Хората няма да тръгнат по просеките с фотоапарати да снимат паднали клони. Има регистър, в който се отразяват всички прекъсвания. Регулаторът има достъп до тази информация. Трябва да намерим начин как да изиска автоматично изплащане на обезщетенията и отчет в кои случаи е изплатено", каза още Богомил Николов.

При щети с електроуреди имате срок от 72 часа да сигнализирате за щетите и да бъде извършена проверка от оценители от дружеството. Според Николов сме жертва на процедури, които са написани да ги има, но не и да се прилагат.

Коментари

Новини Варна