IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
10:20 | 12 декември 2023
Обновен: 14:02 | 28 април 2024

Демонтират Паметника на Съветската армия

Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед монументът да бъде обезопасен, защото е опасен

По материала работи: Слав Велев
Демонтират Паметника на Съветската армия

Снимка: БНТ

Започна демонтаж на някои от фигурите на Паметника на Съветската армия в столицата. Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, защото е опасен. Тази сутрин около него имаше засилено присъствие на полицията и жандармерията.

"Предприетите от областната управа на София действия по преместването на Паметника на Съветската армия след като експертно становище установи, че той е опасен за гражданите, за да се случи реставрацията първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен", каза Вяра Тодева - областен управител на София, предаде БНТ.

Тя допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани. След направената експертиза, резултатите са показали, че през времето са се получили сериозни пукнатини по фигурите.

"Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала", обясни Марин Марков - скулптор.

Днес стартират първите стъпки като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. Планира се възлагането на обществена поръчка за самата реставрация и след това те ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство.

Коментари

Новини Варна