IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:20 | 13 декември 2023
Обновен: 05:29 | 27 април 2024

Депутатите гласуваха нови 11 млн. лв. за двата модулни патрулни кораби на ВМС

Преди близо 2 г. парламентът одобри допълнително 150 млн. лв. за придобиването им

По материала работи: Слав Велев
Депутатите гласуваха нови 11 млн. лв. за двата модулни патрулни кораби на ВМС

Снимка: МТГ "Делфин"

Народните представители приеха промените на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, предаде БГНЕС.

Това стана с гласовете на 141 депутати, никой не гласува “против”, 20 гласуваха “въздържал се”.

През месец ноември 2020 г. между Министерството на отбраната на Република България и немската корабостроителница „Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG” (понастоящем „NVL B.V.&Co.KG”) бе подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораби. Договорът включва осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности за всеки един от корабите, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество.

В договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време „Link-11“ (с възможност за надграждане до Link-22) и Link-16. В процеса на изпълнение на Договора, поради промени в оперативните изисквания на НАТО, е установено, че системата Link-11 излиза от експлоатация от 1 януари 2025 г. и се заменя от Link-22, а използването на системата Link-16 се преустановява от 1 април 2023 г. Това налага придобиването на системи Link от ново поколение. Получено е писмо от изпълнителя, че е необходимо да се направят съответните замени като повишението на цената ще бъде с 11 000 000 лв. с ДДС, като след тази дата се очаква увеличение. В резултат общата цена по Договора с Изпълнителя „NVL B.V.&Co.KG“ ще бъде завишена и ще достигне 995 000 000 лв. с ДДС.

Преди близо 2 г. парламентът одобри допълнително 150 млн. лв. за придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба.

 

Коментари

Новини Варна