IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:20 | 17 декември 2023
Обновен: 07:08 | 26 април 2024

20 000 души годишно искат българско гражданство

Министерството на правосъдието системно бави преписки по заявленията, извън законовите срокове, жалват се от "Възраждане"

По материала работи: Слав Велев
20 000 души годишно искат българско гражданство

Около 20 000 заявления за българско гражданство се подават средно на година у нас, като около 90 % от подадените за последните 3 години над 63 000 заявления за натурализация са на основание български произход.

Това става ясно от писмен отговор от министъра на правосъдието до народния представител от “Възраждане” Петър Петров, по реда на парламентарния контрол, във връзка с предстоящото обсъждане на второ гласуване на внесения от третата политическа сила Законопроект за промени в Закона за българското гражданство.

От отговора става ясно още, че Министерството на правосъдието през последните 3 години е забавило разглеждането на над 40 000 преписки по подадени заявления за българско гражданство, а срокът за разглеждането на една преписка в Министерството е бил средно 2 години. Налице е нарушение на срока за разглеждането на преписките с над два пъти над посочения деветмесечен срок в член 35, ал.1 от Закона за българското гражданство.

През 2021 г. са били разгледани едва малко над 10 000 преписки, през 2022г. – 13 000 преписки и едва през настоящата година са разгледали 23 000 преписки за българско гражданство.

Според цифрите Административният апарат на дирекция „Българско гражданство“ е неспособен да се справи с този обем от преписки и поради това се е образувало едно огромно натрупване на забавени преписки, което лавинообразно продължава.

“С това забавяне са нарушени и законовите срокове за разглеждането на всяка преписка, които са 12 месеца за молба по обща натурализация и 9 месеца за молба на основание български произход. Оправданията от страна на министъра в неговият писмен отговор, че проверката на документите на заявителите отнемала доста време и затова се бавело разглеждането на преписките, е несериозно и не е извинително, съгласно законовите разпоредби. За такъв огромен брой, забавени до момента преписки – 40 000 – които биват разглеждани средно за период от около две години, най-малкото, Министерството би могло да поиска назначаването на повече служители в дирекция „Българско гражданство“ или да предложи законодателни промени, които да направят така, че да не се нарушават законовите срокове за тяхното разглеждане. Все повече заявители ще почнат да упражняват правото си да поискат от съда, след изтичането на 9-месечния срок за произнасяне, да задължи Министерството на правосъдието да се произнесе по техните заявления. А негативите от подобни съдебни дела за забавени преписки ще са само и единствено за държавата и българските данъкоплатци.”, коментира адвокат Петър Петров от “Възраждане”.

Коментари

Новини Варна