IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
16:20 | 16 декември 2023
Обновен: 16:07 | 28 април 2024

Конституционната комисия реши: Депутат може да бъде лице и с двойно гражданство

Експерти изразиха възражения по предложените промени

По материала работи: Слав Велев
Конституционната комисия реши: Депутат може да бъде лице и с двойно гражданство

Снимка: БНТ

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Народните представители приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство.

Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи: „За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

Преди това обаче не липсваше и дебат. В заседанието участваха водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

Проф. Екатерина Михайлова обясни, че ако предложението бъде прието „това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности. Доц. Наталия Киселова пък запита „готови ли сме да отворим тази врата”. Освен това тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца, предаде NOVA.

Председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков обясни, че в Търновската конституция е било заложено Народното събрание да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да стане депутат. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че не е ясно колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков добави: „Не съм съгласен да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувал”.

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. „Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, поясни той. Според него българите, които са трайно установени в ЕС, трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на Съюза е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца. 

Коментари

Новини Варна