IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:00 | 20 декември 2023
Обновен: 15:57 | 27 април 2024

Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Промените влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

По материала работи: Слав Велев
Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт. Досега това право имаха само децата до 7 години. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Промените влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

"Децата до 7-годишна възраст ще продължат да пътуват безплатно в междуселищния транспорт. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление в междуселищния транспорт. Досега това важеше само за децата от 7 до 10 години. На 50% се увеличава задължителното намаление на редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което също е осигурено от държавния бюджет. Досега тези намаления бяха между 20% и 30%, в зависимост от категорията и вида на пътуването. Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания и намалена работоспособност до 70%. Те ще пътуват с минимално намаление от 25%“, каза министър Гвоздейков.

На днешното си заседание правителството промени наредбата, която определя размера на субсидиите за автобусните превози. Почти 330 млн. лева са планираните в държавния бюджет средства за обществен транспорт за 2024 г.

"Общо 141 млн. лева са средства за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лева са за субсидиите за междуселищните транспортни връзки“, обясни транспортният министър.

"Хората, които са си купили годишни карти при настоящите условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим", поясни той.

Коментари

Новини Варна