IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:34 | 20 декември 2023
Обновен: 06:42 | 27 април 2024

Вижте какво реши МС днес: Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Правителството даде 15 000 лева еднократна помощ на семейството на загиналата жена при бурята във Варна

По материала работи: Слав Велев
Вижте какво реши МС днес: Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Редовно правителствено заседание се проведе днес. Ето и всички решения, гласувани и приети от министрите в кабинета "Денков": 

Децата до 14 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Правителството прие промени в нормативни актове, свързани с безплатното пътуване на децата и намаления в автобусния транспорт, които влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

От 7 на 14 години се увеличава възрастта на децата, които пътуват безплатно с градския транспорт. Запазва се правото на безплатно пътуване в междуселищния автомобилен транспорт до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление. Досега възрастовата граница за това намаление беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се увеличава задължителното намаление от редовната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което е осигурено от държавния бюджет. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%, които ще пътуват с минимално намаление от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 г. има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен регистър на издадените абонаментни карти на отделните групи правоимащи. Към момента регистърът се води единствено на хартиен носител, което създава затруднения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като необходимата информация ще може бъде получавана и по служебен път.

За осигуряване на транспортно обслужване на повече райони в страната и преодоляване на социалната изолация на населението, се увеличава броят на общините в планинските и гранични райони с населени места, които подлежат на субсидиране за автобусни превози. Вече ще се субсидират три вместо две дневни транспортни връзки, между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Създава се Методика за начина на определяне и отчитане на компенсациите и субсидиите от държавния бюджет за превоз на пътници с автомобилен транспорт.

Целта на промените е да се гарантира финансовата стабилност на обществения транспорт в общините и предприемането на реформи за превръщането му в основен и достъпен метод за придвижване.

 

Правителството предлага опростяване и ускоряване на процедурите за осигуряване на кадри от трети страни

 

Правителството прие Решение за предложение до Икономическия и социален съвет за разработване на анализ на възможностите за опростяване и ускоряване на процедурите за осигуряване на работници и висококвалифицирани кадри от трети страни за нуждите на българския бизнес.

Решението е продиктувано от обстоятелството, че през последните години бизнесът в България все по-често сигнализира, че изпитва остър недостиг на квалифицирана работна ръка.

Това налага освен традиционните начини за осигуряване на квалифицирани кадри за пазара на труда (дуално обучение, професионално образование, курсове и др.), да бъдат проучени и възможностите за привличане на работници и специалисти от трети страни.

 

Одобрена е актуализация на Картата на регионалните помощи на Република България

 

Със свое решение Министерският съвет одобри техническо изменение в Картата на регионалните помощи на Република България за периода 2022-2027 година.

Промяната е в следствие на публикуваното от Европейската комисия (ЕК) на 2 юни 2023 г. Съобщение за резултатите от междинния преглед на картите на държавите членки за периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2027 г. и за изменение на Насоките за регионална държавна помощ за периода 2022-2027 г. и приложения I и IV към тях.

С изменението в Насоките се променя и възможността за изчисляване на бонус към основния интензитет на регионална помощ за големи предприятия в региони, които страдат от загуба на население. Предприятията в засегнатите региони ще могат да се възползват от по-високи стойности на помощ за инвестиции и регионално развитие и ще се намалят рисковете от некоректно правоприлагане.

На база статистическите данни от Евростат за периода 2010-2019 г., Република България получи одобрение от Европейската комисия за прилагането на бонус в още 4 области. Общо 14 области у нас ще мога да ползват от бонуси, каквито не бяха достъпни през предходния програмен период: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Перник.

Промяната на Картата е предварително нотифицирана и одобрена от ЕК с решение С(2023) 6459 от 29.09.2023 г. и ще се прилага от 01.01.2024 г. до 31.12.2027 г.

При одобрение на Териториалните планове за справедлив преход от страна на Комисията ще се нотифицира изменение и с цел добавяне на бонус по линия на Фонда за справедлив преход.

 

Одобрени са документите по трансакцията за емитиране на облигации на международните капиталови пазари

 

Със свое протоколно решение Министерският съвет одобри документацията и доклада на министъра на финансите за резултатите от трансакцията за емитиране на облигации на международните капиталови пазари, проведена на 06 ноември 2023 г.

Страната ни успешно пласира двоен транш облигации на обща стойност 2,3 млрд. евро (4,50 млрд. лева). Трансакцията включва транш от 7,5-годишни облигации на стойност 1,30 млрд. евро и транш от 12,5-годишни облигации на стойност 1,00 млрд. евро.

Емитираните държавни ценни книжа са част от Глобалната средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на международните капиталови пазари.

 

Правителството отпусна по 15 000 лева еднократна помощ в подкрепа на семействата на загиналите, вследствие на природните бедствия през месец ноември в областите София и Варна

 

Правителството реши да отпусне еднократна финансова помощ от 15 000 лева на законните наследници на двамата загинали вследствие на природните бедствия през месец ноември 2023 г. в областите София и Варна.

Необходимите средства от общо 30 000 лева са осигурени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Еднократните помощи ще бъдат изплатени от дирекция „Социално подпомагане“ по постоянен или настоящ адрес на загиналите. По този начин ще се осигури допълнителна финансова подкрепа за техните семейства.

 

С 31.4 млн. лв. се увеличават максималните размери на ангажиментите и новите задължения за разходи на Министерството на енергетиката

 

Министерският съвет прие постановление, с което увеличи с 31 438 015 лв. максималните размери на ангажиментите за разходи и новите задължения за разходи на Министерството на енергетиката, утвърдени със Закона за държавния бюджет.

Към деветмесечието на 2023 г. е установено превишение на тези стойности, което се дължи на следното: През м. декември 2022 г. Министерският съвет одобри допълнителни 450 млн. лв. по бюджета на Министерството на енергетиката с цел финансиране на програми за компенсации заради високите енергийни цени. Тези средства са използвани и за финансиране на недостига от целевите вноски на производители и вносители на електроенергия и природен газ, които се събират във фонд „Сигурност на електроенергийната система" и се използват за изплащане на компенсации. Така на 3 април 2023 г., преди приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 г., към фонда от Министерството на енергетиката са преведени 31 438 015 лв.

 

Удължава се срокът на заема на „Български пощи“ докато ЕК се произнесе по Плана за преструктуриране

 

Удължава се срокът на заема, който беше отпуснат с одобрението на Европейската комисия за оздравяване на „Български пощи“ ЕАД. Предоставянето на средствата беше обвързано със задължение да бъде изготвен и одобрен от Европейската комисия План за преструктуриране на дружеството.

Заемът в размер на 50 млн. лв. беше отпуснат на 7 юли 2023 г. за срок от 6 месеца. На 31 юли 2023 г. Министерството на транспорта и съобщенията изпрати първи вариант на Плана за преструктуриране. След поредица от срещи и обсъждания в момента ЕК разглежда на експертно ниво окончателния му вид.

Планът се очаква да бъде представен на еврокомисарите в началото на 2024 г. Необходимостта от технологично време за одобрението му налага изменения в постановлението за заема. Предлага се срокът на заема да бъде удължен до 30 юни 2024 г.

 

Одобрено е увеличение на капитала на „Специализирана болница за рехабилитация –ВИТА“ ЕООД, гр. Велинград

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и Решение за увеличаване на капитала на „Специализирана болница за рехабилитация ВИТА“ ЕООД, гр, Велинград.

С приетите актове се предвижда с предоставените средства в размер на. 2 249 800 лева от бюджета на Министерство на отбраната за 2023 г. да се увеличи капиталът на „Специализирана болница за рехабилитация – ВИТА“ ЕООД, гр. Велинград. Публичното предприятие ще използва осигурените средства за извършване на неотложни ремонтни дейности в двете лечебни бази на дружеството в гр. Велинград и гр. Поморие.

 

Одобрено е увеличение на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „Света Богородица“ ЕООД, с. Нареченски бани

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и Решение за увеличаване на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „Света Богородица“ ЕООД, с. Нареченски бани.

С приетите актове се предвижда с предоставените средства в размер на 500 000 лева от бюджета на Министерство на отбраната за 2023 г. да се увеличи капиталът на Специализирана болница за рехабилитация „Света Богородица“ ЕООД, с. Нареченски бани. Публичното предприятие ще използва осигурените средства за извършване на ремонтни дейности в лечебната база на дружеството.

 

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на здравеопазването

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. във връзка с увеличаване на капитала на търговско дружество и проект на Решение на Министерския съвет за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на "Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД, чрез парична вноска в размер на 3 450 000 лева. с ДДС.

Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за закупуване на нов апарат за Еднофотонна емисионна томография/компютърна томография SPECT/CT поради необходимостта от подмяна на стария, който дава отклонения в работата си. Основните направления, в които ще се използва новият апарат, са педиатрията и онкологията. Със закупуване на апаратурата в Клиниката по нуклеарна медицина ще се създадат условия да продължи прилагането на високоспециализирани нуклеарно­медицински методи съобразно потребностите от диагностика, стадиране, следоперативен контрол, посттерапевтично наблюдение и др. при пациенти с различни заболявания от цялата страна, като същевременно се осигури качествено лечение и възстановяване на болните. Ще се създадат условия на по-добра диагностика в областта на нефрологията и урологията за най-малките педиатричните пациенти.

Реализирането на инвестицията ще доведе и до повече приходи, съответно до подобряване финансовото състояние на лечебното заведение.

С друго правителствено постановление се одобряват промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. във връзка с увеличаване капитала на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Н.И. Пирогов" ЕАД /,,УМБАЛСМ Н.И. Пирогов“ ЕАД/.

С постановлението се одобряват промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер до 2 187 490 лв. за увеличаване на капитала на „УМБАЛСМ Н.И. Пирогов'“ ЕАД.

С решението се дава съгласие за увеличаване на капитала на „УМБАЛСМ Н.И. Пирогов“ ЕАД, с парична вноска. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на до 2 187 490 броя нови поименни акции с номинална стойност един лев всяка.

Със средствата от увеличението ще се индексират цените по договори за преустройство, ремонтни дейности, подмяна на асансьори за Клиниката по урология към „УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ ЕАД.

Министерският съвет прие също Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. във връзка с увеличаване на капитала на търговско дружество и проект на Решение на Министерския съвет за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ – Ямбол“ АД, гр. Ямбол. чрез парична вноска в размер на 5 842 400 лева. с ДДС.

Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за индексиране на цената на договор. за изграждането на новия болничен блок на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ – Ямбол“ АД. съгласно Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация.

 

Още над 1 млн. лв. по четири национални програми в образованието

 

Още 10 36263 лв. за осигуряване на дейности по 4 национални програми за развитие на образованието отпусна правителството. За осигуряване на заместващи учители в периода от юли до септември 202 3г. по НП „Без свободен час“ се осигуряват 342 614 лв. Средствата ще бъдат разпределени между в 352 училища и 79 детски градини.

По Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ се отпускат 318 540 лв. Целта е създаване на условия за провеждане на софтуерно професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели от ИТ сектора. Към момента в две училища в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“) и Пловдив (Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“) се провежда обучение по програмиране за придобиване на професионална квалификация по професия „Приложен програмист“ със 758 ученици от Х, XI и XII клас.

За НП „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“ средствата са в размер на 209 О 19 лв. за 600 общински образователни институции и 1 436 учители. Целта е подобряване на здравословното състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания. на учителите.

Национална програма „Професионално образование и обучение" се финансира с допълнителни 163 388 лв., които ще бъдат финансирани 7 общински професионални гимназии и средни училища. Това са: Средно училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново, СУ „Христо Ботев“ и ПГ „Васил Левски“ във Враца, СУ „Отец Паисий в Кърджали“, столичното 97 СУ „Братя Миладинови“, Средно училище „Васил Левски“ в Стара Загора, русенската професионална гимназия по селско стопанство „К.А.Тимирязев“. В тях ще бъде модернизирана образователната среда за професионално образование и учениците ще имат възможност да работят с най-новото техническо оборудване и да придобиват професионални компетентности в реални трудови условия.

Две училища (СУ „Отец Паисий“ във Враца и СУ „Васил Левски“ в Кула) ще получат общо 2 702 лв. за разработването/актуализирането на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите от професии по професионални направления от Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

 

Още 2 212 542 лв. за модернизация на професионални гимназии

 

Допълнителни 2 212 542 лв. за подобряване на материално-техническата база на професионални гимназии в различни области на страната одобри правителството. Средствата ще помогнат за обновяването и модернизирането на регионалната образователна инфраструктура в. България, което стартира по Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Средствата в размер на 110 967 966 лв. безвъзмездно финансиране по · оперативната програма предоставиха възможност на Министерството на образованието и науката да започне модернизацията на 103 училища в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен райони, както и в София-град.

В процеса на изпълнение на дейностите по тяхното обновяване се установи недостиг на средства за изпълнението на ремонтите.

Одобреното от правителството допълнително финансиране ще позволи сградите и на тези гимназии да придобият нов облик, който ще допринесе за повишаване привлекателността и качеството на професионалното образование и обучение в страната.

 

Осигуряват се средства за училищен транспорт на ученици с предоставена временна закрила от Украйна

 

Финансова помощ за ученици с предоставена временна закрила от У крайна, които се обучават в български училища, осигури правителството. Средствата са в размер на 108 400 лв. и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 г.

С подкрепата ще се организира превоз от местата на настаняване до училищата и обратно за периода 01.12.2023 - 30.06.2024 г.

Причината за отпускането на помощта е, че семействата с предоставена временна закрила са настанени основно по хотели в курортите на Черноморието, където има недостиг на места в образователните институции. В областите Бургас и Варна са концентрирани най-голям брой деца и ученици от такива семейства.

Ученици с предоставена временна закрила на територията на Варна и Бургас - в с. Свети Влас, гр. Несебър, с. Равда и с. Ахелой, са приети във всички училища, в които физическата среда позволява. Поради тази причина ученици с предоставена временна закрила са записани в по-отдалечени училища.

За да се гарантира правото им на достъп до образование на училищата ще се осигурят допълнителни средства за организиране на транспорт от местата на настаняване до училищата и обратно.

 

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на разходи по бюджета на МИИ

 

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерство на икономиката и индустрията за 2023 г.

С промените ще се осигури увеличение на средствата по Политика в областта на устойчивото икономическо развитие и конкурентоспособност, бюджетна програма ,,Преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост“. Измененията ще доведат и до намаление на утвърдените разходи по Политика в областта на ефективното външноикономическо сътрудничество, бюджетна програма „Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз".

Целта е компенсиране на реализиран към момента недостиг и постигане на съответствие между планирани и необходими за постигане на целите на политиките и програмите разходи.

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на икономиката и индустрията за 2023 г.

 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на икономиката и индустрията за 2023 г. Средствата са за авансови плащания по обществени поръчки за доставка на оборудване и софтуери за привеждане на информационната и комуникационната инфраструктура на Българския институт по метрология в съответствие с Европейското и национално законодателство.

Допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2023 г.

С приемането на постановлението ще се гарантира изпълнението на политиките в областта на „Устойчиво икономическо развитие и конкурентоспособност“, бюджетна програма), инфраструктура по качество в подкрепа развитието на икономиката" по бюджета на Министерство на икономиката и индустрията за 2023 г.

 

Правителството одобри изплащането на 122 900 лв. на пострадали от забавено правосъдие

 

Допълнителни разходи в размер на 122 900 лева. по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени днес от Министерския съвет. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие. Това е общият размер на сумата, изплатена от 1 октомври 2023 г. до 6 декември 2023 г. от бюджета на Министерството на правосъдието.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а" от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

 

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МП за местата за лишаване от свобода и за осигуряване на правна помощ

 

Министерският съвет одобри допълнително финансиране от 10 053 700 лева по бюджета на Министерството на правосъдието за 2023 г. за обезпечаване на издръжката на местата за лишаване от свобода и за осигуряване на дейността по предоставяне на правна помощ по Закона за правната помощ.

Сумата ще бъде осигурена за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2023 г.

 

Одобрени са допълнителни средства по програмата за деца с изявени дарби

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г., приета с Постановление № 175 на Министерския съвет от 2023 г.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински и частни училища, които са придобили право на стипендия по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 година.

Средствата са в размер на 296 145 лева, като:

276 915 лева, са предназначени за изплащане на стипендии и еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата;

17 550 лева са предназначени за изплащане на стипендия на ученици от общински училища.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2023 г.

Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.

 

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерство на иновациите и растежа

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на иновациите и растежа за 2023 г.

С предвиждането на допълнително финансиране за 2023 г. в размер до 1 633 145лв. ще се осигури бюджетен ресурс, общият размер на който ще позволи да бъде заплатена пълната вноска на България към Фонда на НАТО за иновации за 2023 г.

Фондът на НАТО за иновации (NAТО Innovation Fund) се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с продължителност на действие от 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

Размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години. Фондът ще може да предоставя преки инвестиции в участващите страни. Предвижда се и възможност за създаване на отделни суб-фондове, в които да участват няколко заинтересовани съюзника или партньори (ЕС, индустрия, страни­партньори).

 

Увеличават се възможностите за участие на български фирми и научни организации в допълнителните програми и дейности на Европейската космическа агенция

 

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на иновациите и растежа за 2023 г.

Република България изпълнява споразумения за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА) със статут на Европейска кооперираща държава, като първото от тях е подписано на 8 април 2015 г., а второто е подписано на 15 февруари 2022 г.

Целта на Споразуменията е да се повиши готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в космическите дейности и инициативи на Европейския съюз, изпълнявани от ЕКА, както и за прилагането на космическите технологии в държавите членки.

Участието на България в Споразумението осигурява и достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможности за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес в областта на космическата наука, технологиите и приложенията.

С предвиденото допълнително финансиране за 2023 г. в размер на 982 128 лв. (502 153,92 €) за увеличаване на вноската на Република България към Европейската космическа агенция ще се осигури по-голям брой български предприятия и научни организации да могат да подават проектни предложения.

Също така ще се увеличат възможностите за участие на българските фирми и научни организации в допълнителните програми и дейности на ЕКА и ще се ускори процесът за преминаване към следващ етап на сътрудничество между България в ЕКА - към Асоциирано членство.

 

Правителството одобри близо 500 хил. лева по насърчителна мярка за изграждане на пътна инфраструктура в община Марица

 

Министерският съвет прие Решение за одобряване на финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на иновациите и растежа за 2023 г. на Община Марица ще се предоставят средства в размер до 450 284 лв. с ДДС за изграждане на елементи на общинска пътна инфраструктура: ,,Обслужващ път в ПИ 61412.14.205 (стар), ПИ 61412.14.32 (стар), ПИ 61412.14 (нов), с. Радиново, местност Тузли, община Марица".

Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по ЗНИ инвестиционен проект „Разширяване на логистична база „Технолинк Парк 2" в с. Радиново, община Марица на „Интерлинк Груп" АД. Инвестицията по проекта е в размер на 7.5 млн. лв.

С изграждането на техническата инфраструктура ще се осигури пряк, бърз и лесен достъп на товарните автомобили и ремаркета до главния път, свързващ с. Радиново с Голямоконарско шосе и с пътната връзка на автомагистрала "Тракия".

Изграждането и оптимизирането на пътната и техническа инфраструктура се явява фактор от изключителна важност за улесняване функционирането на предприятията, движението на работниците и служителите в зоната, жителите на община Марица и особено за привличане на нови инвестиции в региона, което допринася и за устойчивото развитие на общината и има силен социален ефект.

Новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: „Винтерхалдер България" ЕООД, "Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ“ ЕООД, Шенкер ЕООД, "Оикс ЛОДЖИСТИКС" ООД, ,,Чиполино" ЕООД, „Логистика Марица" ЕООД, ,,ЛМ ПРОПЪРТИС" ЕООД и всички бъдещи инвеститори и всички съществуващи и потенциални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

 

Правителството се разпореди с имоти

 

Правителството учреди възмездно сервитут върху поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост. Те са разположени в района на дейност на Териториално поделение „Държавно ловно стопанство Женда“ към Държавно предприятие „Южноцентрално държавно предприятие“ - Смолян. Общата площ на сервитутната зона е 7,400 дка в землището на село Горна крепост, община Кърджали, област Кърджали и се учредява в полза на Община Кърджали безсрочно. По този начин се обезпечава изграждането и обслужването на кабели и други проводи на линейна техническа инфраструктура - електроинсталации за осветление, мълниезащита и видеонаблюдение, включително на прилежащите към тях съоръжения, за обект: „Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „Перперикон“, община Кърджали“. Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска строителство в горски територии - държавна собственост.

Правителството промени безвъзмездно предназначението на поземлени имоти в горска територия - публична държавна собственост. Имотите са предоставени за управление на Министерство на отбраната за изпълнение на функциите му и за националната сигурност и отбраната на страната. Площта е 85,405 дка в землището на село Мокрен, община Котел и се променя предназначението в полза на Министерството на отбраната. По този начин се обезпечава изграждането на обект, свързан с националната сигурност и отбраната на страната - ,,Полеви склад за съхранение на боеприпаси и път за достъп, част от Полигон Ново село, България". Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска промяна на предназначението на поземлени имоти в горска територия - държавна собственост.

 

Одобрен е проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МРРБ и Международната банка за възстановяване и развитие за ефективно прилагане на интегрирания териториален подход

 

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Международната банка за възстановяване и развитие за изпълнение на проект „Подкрепа за ефективно прилагане на интегрирания териториален подход и на политиките от секторите на интервенция на ПРР", финансиран от Програма „Развитие на регионите" 2021-2027.

Споразумението включва дейности за внедряване на иновативен екосистемен подход, насочен към трансфер на знания по прилагане на политиките и по-голяма ресурсна ефективност и ефикасност при реализация на проекти, достъп до информационни ресурси и повишен капацитет на заинтересованите страни за реализация на проекти в регионалното развитие. Основната цел е надграждане на капацитета на централно, регионално и местно ниво чрез реализация на проект, който включва разработване на тематични материали за обучение по теми за устойчивост и интегрирано развитие. Те ще бъдат предоставени чрез реализиране на програма за изграждане на капацитет, базирана на събития, за местни и регионални заинтересовани страни.

Дейностите по проекта са структурирани в два компонента. Първият включва първоначално и междинно социологическо проучване за оценка на състоянието на информираност, капацитет и удовлетвореност на съответните заинтересовани страни. Вторият компонент ще бъде първа фаза на предоставяне на тематичната програма за изграждане на капацитет.

С решението правителството упълномощава министъра на регионалното развитие и благоустройството да проведе преговорите и да подпише споразумението и дава съгласие то да влезе в сила от датата на неговото подписване.

 

Министерският съвет одобри проект на Административно споразумение между Съвместното предприятие „Интегрални схеми" и Министерството на иновациите и растежа за развитие

 

Министерският съвет на Република България прие решение, с което одобри проект на Административно споразумение между Съвместното предприятие „Интегрални схеми" и Министерството на иновациите и растежа на Република България, въз основа на член 1, параграф 1 и член 12, параграф 2 от Регламент № 2021/2085 за създаване на съвместните предприятия в рамките на „Хоризонт Европа" и отмяна на Регламенти (ЕО) № 219/2007, (ЕС) № 557/2014, (ЕС) № 558/2014, (ЕС) № 559/2014, (ЕС) № 560/2014, (ЕС) № 561/2014 и (ЕС) № 642/2014, като основа за водене на преговори.

Участието на Република България в инициативите по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act) посредством Съвместното предприятие „Интегрални схеми“ ще засили конкурентоспособността и устойчивостта на страната ни в областта на полупроводниковите технологии и постижения и ще спомогне за осъществяването на двойния цифров и зелен преход.

България има отдавнашни традиции в областта на ми

Коментари

Новини Варна