IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
19:33 | 19 юни 2015
Обновен: 12:27 | 17 април 2024

От ГЕРБ са против отпадането на давността на отпуските

Те се опасяват, че ще има натрупване на стотици дни

По материала работи: Слав Велев
Д-р Хасан Адемове автор на предложението за премахване на давността на платения годишен отпуск.

От ГЕРБ са против отпадането на давността на отпуските, съобщава ekipnews. Те се опасяват, че отново ще има натрупване на стотици дни и затова смятат, че е по-добре да се позволи да се прехвърлят за следващата година неограничен брой неизползвани дни от предходната. Но да остане задължението да се използват до 1 юли. В противен случай ще изгарят.


Сега действащото правило е да се прехвърлят само до 10 дни. Така или иначе предложението на Хасан Адемов за премахване на давността на платения годишен отпуск може и да бъде прието в пленарната зала, тъй като вчера при гласуването му в социалната комисия единствено депутатите от ГЕРБ са били против и то е било прието с 8 на 7 гласа.


За отпадането на давността на отпуските се обявиха и синдикалисти. Според тях ако бъде отменен задължителният график за отпуски, който гарантира ползването на почивка от работниците в рамките на календарната година, би трябвало да отпадне и давността. Те се опасяват, че без график, работодателите ще имат повод да отказват отпуск на служителите си и по силата на давността, той ще изгаря, когато остане неизползван. 

Коментари

Новини Варна