IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:30 | 5 януари 2024
Обновен: 15:59 | 27 април 2024

Задушаване е причината за смъртта на мъжа, починал при арест в Стара Загора

Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши служители от МВР в града

По материала работи: Слав Велев
Задушаване е причината за смъртта на мъжа, починал при арест в Стара Загора

Павел Пенев е починал от задушаване - това е заключението на съдебните медици направили аутопсията на 58-годишния мъж. Според източници на БНТ Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи.

Записите от бодикамерите на полицаите показват, че една от униформените е държала краката му, а другите четирима са се опитвали да го обездвижат, като са го притиснали силно към земята. Така белите дробове на мъжа дълго време са били силно ограничени, той се е задушил и е починал.

Вчера двама служители от полицията в Стара Загора бяха временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Семейството на Пламен Пенев все още търси отговор на въпроса какво точно се е случило. Той често посещавал въпросната бензиностанция, където пиел кафе и разхождал кучето си, тъй като живеел на близо. Не бил конфликтна личност, нямал склонност към саморазправа и не носил оръжие.

Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. Оттогава той е работил на специален режим.

Според адвоката на семейството сигналът подаден на 112 трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се.

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на главните и областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът от миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители, съобщиха от МВР.

Министър Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОД на МВР - Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция.

В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т. нар. бодикамери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

"Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол", категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

Коментари

анонимен ( преди 3 месеца )
България отново тръгва по надолнището на тоталитаризма, липсата на свобода на словото и самоопределянето . Във властта всичко е шуробаджанащина. Всеки е някой на някого. Новите ни "либерални,евроатлантически " управници са синовете на ДС и Компартията . Само дето сега удобно са се пребоядисали само и само да са отново във властта. Ограбват България с невиждани до сега темпове. Трябва най-накрая да вземем съдбата си в собствените ръце и да изметем ***.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 3 месеца )
Починал в следствие на задушаване ли,само това ли успяхте да измислите,айде на тия двете женички,роднините му ОК,,замазали сте им очите....Ама за пред хората който виждат на клиповете това брутално задържане,как вашите мутри петимата полицай ритат човека на земята.Как не ви е срам бе,да убиете човечеца така брутално???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна