Варна 16°
fallback
България
16:30 | 5 януари 2024
Обновен: 17:30 | 14 май 2024

Задушаване е причината за смъртта на мъжа, починал при арест в Стара Загора

Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши служители от МВР в града

По материала работи: Слав Велев

Павел Пенев е починал от задушаване - това е заключението на съдебните медици направили аутопсията на 58-годишния мъж. Според източници на БНТ Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи.

Записите от бодикамерите на полицаите показват, че една от униформените е държала краката му, а другите четирима са се опитвали да го обездвижат, като са го притиснали силно към земята. Така белите дробове на мъжа дълго време са били силно ограничени, той се е задушил и е починал.

Вчера двама служители от полицията в Стара Загора бяха временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Семейството на Пламен Пенев все още търси отговор на въпроса какво точно се е случило. Той често посещавал въпросната бензиностанция, където пиел кафе и разхождал кучето си, тъй като живеел на близо. Не бил конфликтна личност, нямал склонност към саморазправа и не носил оръжие.

Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. Оттогава той е работил на специален режим.

Според адвоката на семейството сигналът подаден на 112 трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се.

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на главните и областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът от миналата година в Стара Загора и действията на полицейските служители, съобщиха от МВР.

Министър Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОД на МВР - Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция.

В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т. нар. бодикамери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

"Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол", категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

Автор на статията:
Слав Велев
МВР стара загора крими новини гонка насилие агресия заключение полицейско Калин Стоянов съдебна медицина Павел Пенев гл. комисар Живко Коцев
2 коментара
fallback
fallback