IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:55 | 6 януари 2024
Обновен: 13:59 | 27 април 2024

Президентът и премиерът се захапаха след водосвета на бойните знамена (ВИДЕО)

Влизаме в 2024 година с полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, заяви Радев

По материала работи: Слав Велев
Президентът и премиерът се захапаха след водосвета на бойните знамена (ВИДЕО)

Кадър и видео: БНТ

Президентът и премиерът се захапаха след водосвета на бойните знамена на Българската армия на днешния Йордановден.

Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската конституция. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев, предаде БНТ.

"Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете подробно с моите мотиви, защото те са наистина доста обемисти", посочи президентът.

Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения – полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, заяви президентът. По думите му, когато "политическият разгул и търговията с националния суверенитет" започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани.

Цената на апатията е нашето бъдеще, подчерта Румен Радев. Според него, 2024 година ще бъде година на избори, но не само за Европейски парламент, а и за избори между войната и мира, между националното самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията.

Ще ни трябват много вяра в собствените ни сили и бъдещето на България, воля за решителни действия, единение на усилията и възстановяване на справедливостта, за да можем да се развиваме като достойна европейска демокрация, заяви президентът Радев.

Няма нищо лошо да се сезира Конституционният съд. Това коментира премиерът Николай Денков по отношение на това, че президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за промените в Конституцията.

"Ние имаме пълен Шенген. Това гласи решението на ЕК. Това, което остава е, да се подсигури дата, по която да влезем и за сухопътните граници. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението на председателя на ЕК", подчерта още премиерът Денков, който участва на водосвета на бойните знамена за Богоявление.

"Няма нищо скрито-покрито, няма никакви бройки с мигранти. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Ако някой иска да атакува Конституцията, нека да погледне, че това е редовно правителство, подкрепено от парламент, в пълно съответствие с Конституцията. Всичко друго са само внушения, за да бъдат плашени хората, че се случва нещо лошо", посочи още Денков.

По думите му, предстои технически да се уточни как ще се осъществи ротацията на премиера през март.

"По отношение на министрите, има управленска програма, ще се направи преглед кой какво е свършил", поясни още министър-председателят.

Коментари

Новини Варна