IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:00 | 13 януари 2024
Обновен: 21:42 | 28 април 2024

Честваме паметта на светите мъченици Ермил и Стратоник

Днес празнуват българските кинаджии

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на светите мъченици Ермил и Стратоник

На 13 януари църквата чества паметта на светите мъченици Ермил и Стратоник. 

Християнските мъченици пострадали по времето на източния римски император Лициний. Макар и да подписал заедно със западния император Константин (по-късно наречен Велики) Миланския едикт в 313 г. за равноправие на християнството, Лициний си останал езичник. Той открито продължил няколкогодишни безпощадни гонения против християните. През 315 г. негови жертви станали Ермил и Стратоник.

Ермил бил дякон в църквата в Сингидунум, древно селище на мястото на днешната сръбска столица Белград. Когато станало известно на властите, че Ермил е не само вярващ в Иисус Христос, но и работи за разпространението на християнското учение сред народа, той бил заловен и изправен на съд пред императора. Пред него Ермил смело изповядал вярата си в Христос. Затова бил подложен на ужасни мъчения. Жестоките изтезания обаче не довели до желания от мъчителите резултат. След няколко дни бил направен нов опит мъченикът да се отрече от Христос. Той отговорил, че никога няма да се откаже от спасителната вяра в истинския Бог. Тогава го осъдили на смърт. Ермил бил убит и войниците хвърлили тялото му в река Дунав.

Сред присъстващите на мъченията и смъртта на Ермил бил и войникът Стратоник от стражата на затвора. Удивен от мъжеството и жертвоготовността на християнския дякон, Стратоник също заявил, че е християнин и вярва в Иисус Христос. Затова и той бил заловен и подложен на мъчения на площада пред всички, за да се сплашат хората и да спрат да се присъединяват към християнската общност. Но нито Стратоник се пречупил от мъченията, нито ужасяващите издевателства имали успех. Така накрая и той бил убит и тялото му хвърлено в реката. После телата на двамата мъченици били намерени надолу по течението от християни, които ги погребали с почит.

Днес българските кинаджии имат професионален празник. На днешната дата през 1915 г. e премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на сценариста и режисьор Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също и изпълнител на главната роля. Партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни, останали са едва 1-2 кадъра от него. С решение на правителството от 2005 г. 13 януари е обявен за професионален празник на кинодейците. През 2015 г. тържествено е отбелязана 100-годишнината на българското кино, а на 13 януари е пуснато в употреба специално пощенско-филателно издание по този повод. Честит празник на всички свързали живота си със седмото изкуство!

Коментари

Новини Варна