IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 17 януари 2024
Обновен: 21:26 | 26 април 2024

Честваме паметта на преподобния Антоний Велики

На Антоновден празнуват всички ковачи, железари и ножари

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преподобния Антоний Велики

На 17 януари църквата чества паметта на преподобния Антоний Велики.

Свети Антоний се родил в 251 г. в Среден Египет. Бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра.

Но Антоний имал вродена склонност към духовен живот и помнел думите на Иисус Христос към богатия момък: "Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси, тогава дойди и върви след Мене". Затова раздал имуществото си на бедните и с остатъка от парите поверил сестра си на един девически дом. След това започнал подвижнически живот. Постоянна молитва, пост и въздържание изпълвали дните му.

Отначало той заживял в усамотение близо до родното си място, а по-късно се заселил в Източната пустиня (между река Нил и Червено море). Там го посетили първите изкушения. Най-напред било съжалението за напуснатия от него свят, за раздаденото богатство, за любимата сестра. След това изкушенията се засилили. Бесовете всякак се стараели да го отклонят от избрания духовен подвиг. Но светецът се стараел да бъде съсредоточен в молитвите си и отблъсквал изкушенията с духовни песни и текстове от Свещеното Писание. След дългогодишен подвиг Антоний постигнал душевен мир и бил удостоен с дара на чудотворство и на прозорливост. Станал духовен старец, ръководител на много монаси, които търсели наставленията му за духовен живот и молитва за всички хора, за целия свят.

Преподобният Антоний починал на 105 години, на 17 януари 356 г.

Имен ден празнуват: Антон, Антония, Антоанета, Донка, Дончо, Тончо, Тонка и вс. производни. Честит празник! 

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката.

Според друга легенда Антон и Атанас, са двама братя близнаци, които са изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг, а през тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

На 17 януари Сливен и Ямбол отбелязват 146 години от освобождението на двата града от османско владичество. Историческата дата ще бъде отбелязана с заупокойни молитви в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод, както и с редица тържествени военни ритуали.

На връх Антоновден своят празник отбелязва и малката търговишка община Антоново. За поредна година жителите на града ще отбележат и Деня на религиозната толерантност, съобщиха от администрацията на кмета.
 

Коментари

Новини Варна