IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:00 | 26 януари 2024
Обновен: 09:28 | 29 април 2024

Президентът няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков

Церемонията започва в 11 ч.

По материала работи: Слав Велев
Президентът няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков

Колаж: бТВ

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, съобщиха от "Дондуков" 2.

Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, се казва в позицията на президента.

"Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите", допълват от пресцентъра на президента. Според юристи клетва няма да има, само ако самите новоизбрани съдии откажат да се закълнат или, ако председателят на КС Павлина Панова напусне церемонията. 

Церемонията започва в 11 ч.

Във вторник президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на новите членове и призова те да не полагат клетва. В мотивите си Радев припомня новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Коментари

Новини Варна