IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:40 | 26 януари 2024
Обновен: 01:51 | 2 май 2024

Атанасова и Белазелков са заклеха като конституционни съдии (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата

По материала работи: Слав Велев
Атанасова и Белазелков са заклеха като конституционни съдии (ВИДЕО)

Снимка: БНТ

Новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва в Конституционния съд. Церемонията се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата.

"През 32-годишното си съществуване Конституционният съд отстоява независимостта си и ще продължава и занапред. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговори на високите стандарти, на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и трябва да се запази за вбъдеще", заяви председателят на Конституционния съд Павлина Панова по време на клетвената церемония, предаде БНТ.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.

Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.

Последва и общо искане от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" до Конституционния съд срещу избора на Атанасова и Белазелков.

За отмяна на избора призоваха и адвокатски кантори от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Коментари

Новини Варна