IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:20 | 26 януари 2024
Обновен: 10:39 | 26 април 2024

Близо 30 млн. лв. сме дали за украинските бежанци у нас за година

Това изчисли Асен Василев

По материала работи: Слав Велев
Близо 30 млн. лв. сме дали за украинските бежанци у нас за година

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Близо 30 млн. лв. сме дали за издръжка на украинските бежанци у нас само за миналата година. Това изчисли министърът на финансите Асен Василев, който отчете разходите на държавата за издръжката на имигрантите от Украйна по време на петъчния парламентарен контрол.

Освен хотелите за настаняване по програмата държавата е финансирала и ваучери за храна за децата на бежанците, изплатила е и еднократни помощи и е предоставила средства за интеграцията им на пазара на труда.

"Разходите, които са изплатени от Министерството на туризма към хотелите, където са настанени украински бежанци, за 2023 година са малко по-малко от 20 млн. лв. по това перо. За социални разходи от Министерството на труда и социалната политика са отпуснати общо 1,5 милиона, като са изплатени еднократни помощи на 4076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила. По Програмата за развитие на човешките ресурси е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда. Това са хора, започнали работа в България при условия, които са същите като за български граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лв.", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Коментари

Новини Варна