IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:00 | 29 януари 2024
Обновен: 09:22 | 27 април 2024

Всички много искат СОК “Камчия”, но не знаят как да я вземат от Русия (ВИДЕО)

Закон няма да помогне, но и национализацията не е вариант

По материала работи: Слав Велев
Всички много искат СОК “Камчия”, но не знаят как да я вземат от Русия (ВИДЕО)

Така изглежда затвореният в момента комплекс “Камчия”/Снимка и ВИДЕО: 24 часа, ОРЛИН ЦАНЕВ

Две години след началото на нахлуването на Русия в Украйна един от най-големите курорти в България - СОК “Камчия”, който е притежание на правителството на Москва, стои затворен и се руши. В същото време всички в България много искат да си върнем обратно онези 80 дка на брега на морето, продадени от правителството на тройната коалиция, които политици определят като руски анклав в България. Но и никой не знае как да стане това.

“Камчия” трудно ще бъде отнета и по проектозакона за конфискация на руското имущество, който предлагат Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от ДБ. Защото е на Москва, а не на Руската федерация, нищо че по думите на руския външен министър от 2019 г. комплексът е “мека сила”, която да прокарва руските интереси в Европа, пише "24 часа".

Москва се сдобива с привлекателния имот от 80 дка в непосредствена близост до р. Камчия през 2008 г. Тогавашното правителство на Сергей Станишев (2005-2009) го продава срещу 9,72 лв. на кв. м. А освен това отпуска 7,5 млн. лв. държавни пари за изграждането на магистрален водопровод към имота.

Дружеството СОК “Камчия”, което изгражда комплекса, всъщност е създадено още през 2003 г. със собственик на капитала “Камчия турс”. Година по-късно то е придобито от кметството на Москва, което и до днес остава негов едноличен собственик.

Теренът, на който е планирано построяването, попада в списъка на потенциалните зони от екомрежата “Натура 2000” до 2007 г., когато Националното управление по горите намалява обхвата на защитения район там.

Така когато през 2008 г. сделката за покупката му е факт, вече няма проблем да се строи.

Направата му отнема 2 г. Комплексът беше открит от бившия и вече покоен кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов точно на 9 септември 2010 г. По първоначална идея в него трябваше да почиват и да се обучават деца от социално слаби руски семейства при капацитет от около 1000 ученици в една тримесечна смяна.

На територията на СОК “Камчия”, смятан за една от най-големите руски инвестиции у нас, има хотелски комплекс, вилно селище, детски лагери, спортен комплекс,

медицински център, учебно-възпитателен център, в който се помещават частно средно училище и авиокосмически център с планетариум, амфитеатър с 2000 места и панорамен ресторант.

През последната учебна година - 2022/2023 г., в училището в “Камчия” са учили около 110 деца от Варна и Бургас. Таксите за обучение варираха между 8560 лв. за подготвителната група и 10 400 лв. за обучаващите се в прогимназиалния курс.

Комплексът предлага възможности за детска и семейна почивка, за тематични ваканции, зелено училище, творчески проекти, концерти, фестивали, изложби, състезания от международен и национален ранг, спорт и здраве. Или поне така бе до миналото лято, когато той и училището затвориха врати.

През годините се лансираха различни идеи за прехвърлянето на собствеността на СОК “Камчия” директно на руската държава, за превръщането му в културна точка за прокарване на руски интереси в Европа, два пъти се стигна и до запор на сметките заради неплатени данъци и такси.

През 2016 г. Москва се опита да продаде комплекса за около 68 млн. лв., но до сделка така и не се стигна.

По информация на “Дневник” в края на декември миналата година департаментът по имущество на град Москва е изпратил до съвета на директорите на руския лагер СОК “Камчия” директива, в която е поискал за изпълнителен директор на комплекса да бъде назначен по съвместителство сегашният директор по управление на персонала на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД Росен Григоров.

Мнозина видяха в опита за смяна на директора своеобразно потвърждение на прогнозите, че Русия ще направи опит формално да се освободи от собствеността на “Камчия”, за да изпревари подготвяния в Народното събрание Закон за прилагане на международните санкции и да осуети опитите на България да си върне собствеността върху лагера.

Проектозаконът на Мирчев и Йорданова още не е внесен в парламента и е на етап обсъждане. Първоначално идеята бе с него, освен да се запорират активи на санкционирани руски лица у нас, държавата да си върне “Камчия”. Последното обаче се оказва невъзможно през него.

“Такъв закон трябва да има. Страните в ЕС също имат такъв закон (какви са отнетите имоти в тях и на каква стойност – виж долу). Проблемът с “Камчия” е, че той не се води на руската държава, а на московското кметство, което не е санкционирано лице. Не можем по този закон да го отнемем или замразим”, обясни пред “24 часа” Мирчев.

Освен че няма санкция от ЕС към кметството на Москва, то и нито един от членовете в съвета на директорите не е санкциониран. Подобен казус имаше в Латвия, където правителството прие специален закон за конфискацията на Дома на Москва в Рига, който също беше собственост на кметството на Москва.

“Тук не става въпрос за национализация. Никой не смята да национализира целия комплекс или части от него, защото това не е правилно като практика”, казва Мирчев. Той напомня, че с имота има редица проблеми, като се започне с това на каква цена е продаден.

Коментари

Новини Варна