IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:00 | 3 юни 2022
Обновен: 12:54 | 20 април 2024

Генчовска отговаря: Опасен ли е СОК "Камчия" за националната ни сигурност

Румен Христов е притеснен от руските владения край Варна

По материала работи: Слав Велев
Генчовска отговаря: Опасен ли е СОК "Камчия" за националната ни сигурност

Снимка: СОК Камчия

Председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов зададе въпрос на външния министър Теодора Генчовска, касаещ националната сигурност. Той беше свързан със санитарно-оздравителения комплекс "Камчия", в близост до Варна. Това се случи на днешния парламентарен контрол, съобщават от пресцентъра на СДС.

По думите на Христов в български медии са се появили публикации относно комплекса "Камчия", който е собственост на правителството на град Москва. Той заяви, че са изнесени притеснителни данни за намеренията на руската държава спрямо този имот.

Комплексът е с територия от 470 хиляди квадратни метра или с площ по-голяма от тази, която държавата Ватикана притежава на италианска земя. През декември 2019 г. Съветът за национална сигурност на Москва обсъжда, в присъствието на президента Путин, преминаването на почивния комплекс "Камчия" в собственост на руската държава.

По време на изслушвания в горната камара на руския парламент на външния министър Сергей Лавров е зададен следния въпрос от руски сенатори: "Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите т.е. руски интереси в Европа?"

Отговорът на Лавров е повече от притеснителен: "Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл".

Народният представител от СДС попита защо руското правителство на такова високо ниво - президентът Путин и външният министър Лавров, обсъжда детски лагер в България? Не е ли това предпоставка "меката сила" да се превърне в "твърда сила", каза още Румен Христов.

Той изрази притеснение, че този имот, собственост на правителството на Москва, може да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие.

Той попита министър Теодора Генчовска какъв е юридическият статут и структурата на собствеността на санитарно-оздравителен комплекс "Камчия" край Варна и застрашава ли националната сигурност на България?

Не е ли по-добре имотът да бъде върнат в патримониума на българската държава?", попита Румен Христов.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Вече имам чувството, че живея в свят на ***.Защо все за северното черноморие някой кряска, а за южната чалга всички мълчат?Подозрително е някак...Като опита да бъде спрян бюджета на Варна, удълбаването на пристанището и т. Н. Щото на киро гела ми пречело, понеже имал налети пари в другото пристанище
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна