IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
08:00 | 2 февруари 2024
Обновен: 19:11 | 27 април 2024

Петльовден e! Вижте какви са традициите днес

Православната църква отбелязва Зимна Богородица и Сретение Господне

По материала работи: Слав Велев
Петльовден e! Вижте какви са традициите днес

Снимка: Черно море/АРХИВ

Днес е Петльовден - Денят на мъжката рожба. Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия – от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 20 януари (по нов стил ) или на 2 февруари (стар стил).

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Друга легенда свързва празника с еничерството. 

Празникът е познат под различни имена, което се дължи на съвпадането на датата на неговото честване с датата на християнския празник, почитащ паметта на Св. Евтимий Търновски.

Името Петльовден се употребява главно в селата Голица, Козичино, Венелин, Генерал Кантарджиево, Кичево и др. места по Варненския край. Както знаете по нашия край това е един от най-тачените празници и се чества ритуално, особено в гореспоменатите села, като в Голица дори има и паметник на петела.

Според народния календар, Петльовден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петле или ярка в зависимост от това, момче или момиче има в къщата. Забранено е да се работи, защото се вярва, че денят е черен и ще се зачерни къщата. Днес не се правят годежи и сватби.

Православната църква днес отбелязва Зимна Богородица и Сретение Господне. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм. Този закон определял веднага след навършването на 40 дни от рождението на момчето, майката да принесе в жертва на Бога агне. Ако е бедна, принасяла в жертва два гълъба. Богородица спазила повелята и заклала два гълъба, от тук идва и днешната интерпретация, свързваща празника с жертвоприношението на птица.. Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането на дете майката да го носи в църква, за да го представи на Бога, както и да се организира угощение в чест на детето.

ООН пък отбелязва днес Световния ден на влажните зони и водолюбивите птици (по повод годишнина от подписването на Рамсарската конвенция от 1971 г., уреждаща опазването на местообитанията на птиците).

На 2 февруари 1943 г. завършва настъпателният етап от Сталинградската битка, която дава началото на постепенното изтласкване на Вермахта от съветските територии, окупирани през 1941-1942 г.

Германската офанзива на 6-а армия под командването на фелдмаршал Фридрих Паулус е рискована още от самото начало заради твърде дългите снабдителни пътища. Тя започва в средата на август 1942 г., близо година след германското нападение над Съветския съюз. Хитлер смята, че Червената армия е на края на силите си. Германците успяват да завладеят по-голямата част от града до средата на ноември въпреки съпротивата, която оказват руснаците. Съветската армия започва контраофанзива на два фронта. 

Сталинградската битка условно се дели на два периода: отбранителен (17 юли - 18 ноември 1942) и настъпателен (19 ноември 1942-2 февруари 1943). Тя се определя като един от преломните моменти в хода на Втората световна война, ключов фактор за победата над Третия райх. Силите на Тристранния пакт (Германия, Италия, Япония), губят около една четвърт от личния си състав. 

В световната историография няма еднозначно разбиране за значението на Сталинградската битка.

Коментари

Новини Варна