IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:40 | 2 февруари 2024
Обновен: 14:20 | 25 април 2024

Денков и Борисов: Ротацията не е на всяка цена

Премиерът мълчи защо ще ходи в САЩ и колко ще струва визитата на антуража му

По материала работи: Слав Велев
Денков и Борисов: Ротацията не е на всяка цена

Премиерът Николай Денков взе участие в парламентарния контрол в НС днес/Кадър: БНТ

Ротацията на премиерите не е на всяка цена, коментираха министър-председателят Николай Денков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отделни изявления пред медиите. Двамата ще се срещнат днес, за да обсъдят подробности около ротацията и приоритетите в управлението.

Според премиерът ротацията ще се случи и трябва да се случи, когато има ясни гаранции, че ще продължи работата по управленската програма, когато е ясно че България ще продължи да се развива като проевропейска държава, която подкрепя основните европейски приоритети и се бори за увеличаването на доходите и намаляване на неравенството.

"Така че ако можем да ги реализираме, ще има ротация. Ако не можем - няма да има", изтъкна Денков, предаде БНТ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че има увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден чува "нови и нови претенции".

"Нищо в този живот не е на всяка цена, включително и ротацията. Имаме споразумение подписано. Аз имам увереност, че ротацията ще се случи, но всеки ден чувам нови и нови претенции. Затова връщам темата към регулаторите - защо не бяха сменени когато имаше мнозинство, защо не бяха сменени толкова години", попита Борисов.

В отговор премиерът Николай Денков коментира, че кабинетът "Петков" не е сменил регулаторите, тъй като е свален предсрочно от власт и не е имал времето за това.

Николай Денков изтъкна, че все още няма фиксиран състав на Министерски съвет след ротацията, а имената ще бъдат оповестени, когато има съгласие по тях. Той потвърди единствено, че ще бъде вицепремиер и отказа да коментира кое министерство ще поеме преди да е готов целият проектосъстав на кабинета след ротацията.

Денков защити министърът на спорта Димитър Илиев и неговите заместници. От своя страна Бойко Борисов също изброи министерствата, чиято работа одобрява.

"Министерството на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, на образованието, на културата работят много добре, така че има работещи министерства. Затова казахме - когато имаме анализ и седнем да говорим, тогава ще ви кажем. Тя не е на всяка цена ротацията и всичко останало. Мандатът, естествено, че ще е на ГЕРБ. Нали не си представяте да ходим с празен мандат?" каза Борисов.

Посещението в САЩ

Бойко Борисов коментира и предстоящото пътуване на премиера и министри в САЩ като предупреди представителите на изпълнителната власт да не си приписват заслуги на парламента.

"Това, което трябваше да се направи, за да има успешно посещение, го свършихме в Народното събрание и предупреждавам колегите да не си приписват това, което ние свършихме в парламента - и ядрените реактори, и подкрепата въоръжена за Украйна, и промените в Конституцията. Това е всичко. И се надяваме като отидат, да го чуем там. Ние сме във фантастични отношения със САЩ - фантастични и неслучайно големи компании спечелиха толкова търгове. Няма лошо да се ходи в САЩ, но да се ходи през седмица, вместо тези договори да се подписват в Гранитна зала от премиер, министри, членове на комисии?", коментира Борисов.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че отива на посещение в САЩ, изпълнявайки задълженията си на премиер и определи като недопустимо да му се иска отчет за нещо, което още не се е случило.

"От гледна точка на работата на една държава, е неприемливо да се разпитва къде и как ще ходи някой. Намирам за напълно некоректно да се обявява предварително такава информация - това е вътрешна кореспонденция, и да се иска отчет за нещо, което още не се е случило.

При положение, че очевидно се прави опит да се блокира със слухове и внушения едно такова пътуване, очевидно, че някой иска да му попречи. Кой е той - нека да видим. Отивам в САЩ да представя приоритетите на България, резултатите, които са постигнати досега. Когато се реализира тази командировка и когато се върна, ще се отчета" каза Денков.

Коментари

Новини Варна