IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
12:20 | 6 февруари 2024
Обновен: 12:21 | 28 април 2024

Земеделците затвориха главния път София-Варна

Десетки машини и трактори блокираха района край великотърновското село Шереметя

По материала работи: Слав Велев
Земеделците затвориха главния път София-Варна

Снимка: БТА

Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. Земеделски производители от всички браншове протестираха с настояване да бъдат изпълнени исканията им.

Настояваме за финансово подпомагане за всички сектори на земеделието във финансовата рамка от 2023 г., заяви Симеон Караколев, съпредседател на Българската аграрна камара и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че от бранша искат цялостен законодателен пакет и ясна позиция на държавата относно зелената сделка и либерализацията на пазарите с трети страни, съобразена с българските интереси.

Според Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители дори в момента браншът да е леко разединен, до дни всички ще се обединят, защото проблемите и на животновъдите, на зърнопроизводителите, на зеленчукопроизводителите и на овощарите са едни и същи- липсата на неадекватна политика от страна на Министерството на земеделието спрямо вноса на украински стоки. Това е причината от бранша да настояват за оставката на министър Кирил Вътев по време на протеста, предаде БТА.

"Нямаме нищо против правителството, но искаме категорично оставката на министъра, защото сме длъжни да защитим сектора", посочи Цанев. Той е говедовъд, с голяма ферма в село Поликраище, където всекидневно се произвеждат по 25 тона мляко, и плаща данъци по около 5000 лева. Стопанинът посочи, че при него работят около 150 работника, които заради липсата на държавна помощ започват да напускат.

Фермерът Георги Георгиев от Сухиндол от 30 години има стопанство с около 400 овце и кози, сертифицирано като биопроизводство. Той получава помощи от държавата, но е на протеста с настояването за навременно изплащане на субсидиите. По думите му зимният период е най-труден за стопаните, а тази година е предвидено помощите да бъдат изплатени едва през юни.

Фермерът Красимир Кирилов, който има стопанство от 22 крави и 80 овце край Арбанаси заяви, че не е доволен от преговорите с правителството. Той подчерта, че след голям пожар във фермата му преди две години, стадата му са редуцирани. Трябва да има ясна държавна политика по отношение на субсидиите. В животновъдството те да се раздават за реално производство, а не на ушна марка за животно, каза той.

Земеделските производители ще продължат с протестите, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден освен събота и неделя, докато не бъдат приети исканията им. Днешният протест започна с 40 минути закъснение. Районът беше охраняван от представители на полицията. Движението беше преустановено за около два часа, автомобилите се пренасочваха по обходни маршрути, пропускаха се линейки.

Коментари

Новини Варна