IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 10 февруари 2024
Обновен: 02:31 | 29 април 2024

Църквата чества паметта на св. Харалампий и св. великомъченица Валентина

10 февруари е една от най-важните дати в съвременната история на България

По материала работи: Слав Велев
Църквата чества паметта на св. Харалампий и св. великомъченица Валентина

На 10 февруари православната църква чества паметта на св. Харалампий и св. великомъченица Валентина. В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още "Чумин ден". За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.

По тази причина Свети Харалампи е избран и за покровител на пчеларите. Днес освен пчеларите празнуват всички българи с имената Валентина, Валя, Валентин, Вальо, Харалампи, Ламбо, Пейо и Пейчо. Честити празник на всички, които почитат днешния 10 февруари, като свой личен празник.

В исторически план на днешната дата през 1879 г. е открито първото Народно събрание на България след Освобождението. Учредителното събрание в Търново е първото Народно събрание на младата българска държава. То се провежда от 10 февруари 1879 г. до 16 април 1879 г. Създадено е на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя. В него участват 229 български народни представители. Задачата им е да съставят и приемат основния закон на Княжество България, който по-късно е получава наименованието Търновска конституция.

10 февруари е една от най-важните дати в съвременната история на България. На тази дата през 1947 година е подписан последният мирен договор, с участието на нашата държава. В Париж страната ни парафира следвоенните си отношения със съюзените и сдружени сили. Българската делегация се води от Кимон Георгиев, въпреки че министър-председател на България е Георги Димитров. След края на Втората световна война единствена България от победените германските сателити излиза с териториални придобивки, като запазва границите си отпреди влизането във войната (1 март 1941г.), като за нея остава да важи Крайовската спогодба (1940г.), с която Румъния ни връща Южна Добруджа. Останалите клаузи на договора са неблагоприятни, защото България не е призната за съвоюваща държава - въоръжените сили са намалени и трябва да изплати репарации на Гърция и Югославия в размер на 70 млн. долара. А само седмица след влизането на договора в сила лидерът на опозицията Никола Петков е екзекутиран.

Коментари

Новини Варна