IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:15 | 10 февруари 2024
Обновен: 15:01 | 28 април 2024

Кирил Петков: Правителство в този формат ще има и след 6 март

Пеевски каза от какво зависи дали ще има избори 2 в 1

По материала работи: Слав Велев
Кирил Петков: Правителство в този формат ще има и след 6 март

Кирил Петков по време на посещението си във Варна преди дни/Снимка: БТА

Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред журналисти в Кюстендил, предаде NOVA.

"Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел. Наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а Никой Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза той.

Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно. Ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

"Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение", допълни той.

"Не се страхувам от избори, нито от каквото и да е друго. Винаги сме работили с чувство за отговорност. Все пак сме свободни хора. Някой трябва да ни убеди да направим нещо, но никой не може да ни накара", коментира още Кирил Петков.

Нашите младежи трябва да се подготвят да управляват България, ние имаме уникални кадри. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, докато в София тече IX-та конференция на младежкото ДПС.

А на въпрос какви са очакванията му за конференцията, която трябва да избере ново ръководство на партията той бе лаконичен. "Тази работа трябва да приключи и да се стягаме за избори". А на въпрос какви ще са изборите, той каза: "Не се знае, ако ПП-ДБ си изпълнят написаното, ще има само европейски. Ако не го направят - г-н Борисов и ГЕРБ да решават". От партийните структури той очаква спечелване на евроизборите.

Пеевски настоя, че ПП-ДБ трябва да си изпълнят договорката,  Николай Денков да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой да отиде във външно.

"ПП-ДБ се опитват да изопачат нещата. Няма никаква претенция от ГЕРБ да вземат министерството. Това министерство е на ГЕРБ и те решават какво да се случи. Прекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Ако вземат още едно, ротацията е безсмислена. Те ще са взели всичко", коментира депутатът от ДПС. Според него те и сега имали всичко - цялата власт и премиер.

Той се ядоса, че ПП-ДБ са мълчали 9 месеца, а сега се събудили точно преди ротацията - сетили се да питат защо Бойко Борисов е начело на външната комисия в НС, а Мария Габриел е външен министър. 

"С тази еволюция е нормално да се премери тежестта на партиите и да се види кой колко министри трябва да има. В този аспект г-н Борисов направи огромна отстъпка. ГЕРБ нямат никакви претенции, а ПП-ДБ искат да вземат едничкото малко министерство на ГЕРБ", каза депутатът.

Пеевски отново натърти, че ПП-ДБ трябва да си изпълнят договорката и да се върви напред.

Пеевски получи и въпрос ще продължи ли да обича Кирил Петков и Бойко Борисов, ако се стигне до предсрочни избори. "Извън шегата, това са 2 големи партии, трябва да се държат отговорно и сериозно. Шегичките и надиграването трябва да спрат. казах на колегите: каквото партиите са си играли - играли. Това трябва да спре", отсече той.

И отбеляза, че имаме изключително стабилен евроатлантически парламент и правителство. Не може заради някакви щения на някой да намерим уютно удобно кресло, защото някой е решил, че трябва да се настани във Външно, да бутнем държавата.

Според Пеевски акад. Денков е добър образователен министър и ДПС ще го подкрепи като такъв.

Коментари

Новини Варна