IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 11 февруари 2024
Обновен: 14:52 | 1 май 2024

Разцепление сред земеделците

Протестите продължават в понеделник

По материала работи: Слав Велев
Разцепление сред земеделците

26 земеделски организации обявиха, че не са съгласни с договореното/Кадър: БНТ

Протестите на земеделците ще продължат и в понеделник. Такива са намеренията на 26 земеделски организации, които обявиха, че не са съгласни с договореното.

Те настояват за оставката на министъра на земеделието. Всичко това ден преди да бъде изготвено споразумението между властта и земеделците.

Събота и неделя протестите да затихнат и от понеделник отново - пътят от Видин за Монтана, от Видин през Лом за Русе, Илинден, Кулата, Калотина. И целта не е да се затруднят гражданите. Днес от Министерството на земеделието отказаха да коментират исканията на 26-те организации.

"Приеха условията, приеха ставките, успокоиха се. И сега в неделя ще се съберем да прецизираме всички текстове по споразумението и в понеделник да го разпишем", заяви земеделският министър Кирил Вътев, цитиран от БНТ.

Не всички обаче са доволни. Инициативен комитет, в който членуват 26 браншови организации, обяви днес, че е против споразумението от три точки. Мотивът - продължават да искат оставката на Кирил Вътев, а и не са били поканени на нито една от четирите срещи досега с властта.

"С нас се отнесоха доста некоректно, всъщност министър Вътев успя да раздели сектора на удобни и неудобни и в крайна сметка се договори едно голямо нищо. На първо място е искането за оставката на министъра, той създаде тази бъркотия и затова сега сме на улицата. Нима, ако той има пет деца - към две той ще има едно отношение, към останалите три друго отношение", допълни Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България.

"На срещата в Министерския съвет нито една от 26-те организации от Инициативния комитет, където са животновъди, говевъди, зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, всички най-силно засегнати сектори, не бяха поканени. Вчера от Асоциацията на оранжерийните производители г-н Велин Георгиев е бил там, отишъл е, НСО се е допитало до кабинета на премиера и са му казали, че не е поканен", коментира Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Земеделците, които сега се заканват да продължат протеста, първи го започнаха още в понеделник със запалена слама и разлято мляко - те поискаха оставката на Вътев пред Министерството на земеделието. След това обаче преговорите поеха Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Именно те влязоха вчера в Министерския съвет. Заради разцеплението членството си в БАК днес замрази Националната асоциация на картофопроизводителите. Нейн председател е Тодор Джиков, който беше заместник-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Румен Радев.

"В Министерския съвет се направи един голям цирк - тези хора от БАК и министър Вътев, когато нашите представители влязоха на срещата, те напускат срещата, те крият нещо. Какво крият - ние не можем да разберем", заяви Бойко Синапов, "Обединени български животновъди".

От Инициативния комитет определят споразумението като предателство.

"Преговорите преминаха по доста странен начин - големите искания за 420 млн. украинска помощ, 500 милиона за зърнопроизводителите, в един момент се трансформираха в някакви законодателни инициативи и накрая се стигна до някакви незначителни суми, които ще бъдат раздадени на малките", добави Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България.

Затова и ще продължат с протестите.

"Във вторник имаме разрешително и за трактори. Тракторите засега са казали от Столична община, че могат да стоят на Цариградско шосе, близо до Околовръстното", коментира Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

"Ще влезем с машини. Имаме големи заявки, поне едно 2000 човека мисля, че ще се съберем в София", заяви Бойко Синапов, "Обединени български животновъди".

"Ако българският народ иска да останат на неговата трапеза български млечни продукти, ако иска месо, зеленчуци, защото сега няма и плодове и да си пие ракията с българска салата, да подкрепи всичките земеделски производители и техните искания", каза още Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Във вторник освен в столицата ще има протести и в страната.

Коментари

Новини Варна