IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
07:50 | 10 февруари 2024
Обновен: 00:33 | 3 май 2024

Земеделците се споразумяха с правителството, но не и производителите на картофи

Днес те ще блокират граничния пункт "Илинден - Ексохи"

По материала работи: Слав Велев
Земеделците се споразумяха с правителството, но не и производителите на картофи

Земеделците прекратяват протестите, тъй като са постигнали споразумение с властта. Това съобщи премиерът Николай Денков след срещата в Министерския съвет вчера.

В неделя ще бъде оформен меморандум, а в понеделник се окачва той да бъде подписан. Това ще сложи кай на ефективните протести и блокадите по пътищата. Земеделците отново потвърдиха, че няма да протестират събота и неделя.

Беше им предложено запазване на ставките. Всички земеделски стопанства ще получат помощ, но за тези над 3000 декара тя ще е по-малка и собствениците ще трябва да докажат своите загуби със специална справка, която ще е по-облекчена от данъчната декларация.

Земеделците заявиха, че са доволни от постиганото и отново се извиниха за причиненото неудобство по време на блокадите.

Затишието обаче се оказа кратко - производителите на картофи продължават с протестите.

Разцепление в аграрната камара - Националната асоциация на картофопроизводителите обяви, че не е доволна от преговорите между премиера и земеделските производители и утре ще блокира граничния пункт Илинден - Ексохи.

Протестът ще продължи от 11 до 14 часа, съобщава председателят на асоциацията Тодор Джиков, цитиран от БНТ. В позиция до медиите Джиков пише, че картофопроизводителите не подкрепят договорените днес текстове между правителството и Българската аграрна камара.

"Смятаме, че тази организация не представлява и не защитава към момента интересите на всички български земеделци. Затова продължаваме ефективни стачни действия и настояваме за националноотговорна политика на правителството за целия сектор "Земеделие".

Картофопроизводителите имат три основни искания:

Правителството да внесе искане за преразглеждане на Зелената сделка в Европейската комисия.

Да спре вносът на стоки от трети страни, включително Украйна, които не отговарят на европейските стандарти.

Допълнителни компенсации за земеделците от планинските и полупланинските региони.

Това е поредно покачване на напрежението в сектора, след като по-рано днес оранжерийни производители се оплакаха, че не са били допуснати до срещата с премиера.

В "Панорама" земеделският министър Кирил Вътев посочи, че една част от земеделските стопани изкривяват отношението към всички останали и само настояват за субсидии, но въпреки това уверява, че "от постигнатото споразумение ще получат всички".

Коментари

Новини Варна