IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:30 | 6 февруари 2024
Обновен: 15:05 | 27 април 2024

Денков зове земеделците да се върнат на масата на преговорите (ВИДЕО)

Правителството не отстъпва от позицията, че трябва да се подпомагат само земеделците, които търпят загуби

По материала работи: Слав Велев
Денков зове земеделците да се върнат на масата на преговорите (ВИДЕО)

Снимка и ВИДЕО: БНТ

Правителството има готовност с точките по новия меморандум, който очаква да подпише със земеделските производители. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет. Той покани земеделските производители на разговори утре в 18 часа.

"Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна - да подпомогнем зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат.

Правителството не отстъпва от позицията, че трябва да се подпомагат само земеделците, които търпят загуби, но предлага опростена процедура за доказването на този статут.

Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност", посочи той, цитиран от БНТ.

Денков допълни, че липсата на споразумение със земеделските производители, бави и внасянето на нотификация в ЕК за одобрение на помощта.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

"За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана", каза Вътев.

Коментари

Новини Варна