IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
13:40 | 1 февруари 2024
Обновен: 16:14 | 28 април 2024

Зърнопроизводители: ЕС да свали тежестта на Зелената сделка от земеделците

Вносът на украинска стока да бъде регламентиран, за да може секторът на бъде конкурентоспособен

По материала работи: Ставри Таргов
Зърнопроизводители: ЕС да свали тежестта на Зелената сделка от земеделците

Европейският съюз да свали тежестта на Зелената сделка от земеделците, а вносът на украинска стока да бъде регламентиран, за да може секторът на бъде конкурентоспособен.

Това искат от бранша, каза пред радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите в България. Надявам се да бъдем земеделци, а не протестиращи хора, допълни тя и посочи, че отново са готови да стачкуват, ако не бъдат чути исканията им.

Жекова припомни, че те са ги представили още през 2022 година, а по повод на протестите на колегите им в Европа, тя коментира, че те доста по-късно са осъзнали последиците от всички рестрикции на зеления преход.

Зелената сделка рефлектира върху всеки един от нас и стига до крайния потребител, категорична е Жекова. По думите й програмата за "позеленяване" на Европа е пълна с ограничения по отношение например на начина на обработка на почвата, препарати за растителна защита, използване на определени семена и други, което ще доведе до оскъпяване на продукцията.

Благодарение на това Европа ще стане бутиков производител, а всички останали, които не спазват тези изисквания, ще произвеждат на по-ниска цена, обясни тя.

Жекова вижда парадокс в тази политика, която вместо да подпомогне земеделието, ще принуди да внасяме стоки от други пазари.

Зеленият преход според нея ще доведе до окрупняване на земеделието и ще откаже малкия производител.

Жекова каза, че в неделя предстои среща с премиера и министрите на финансите и на земеделието.

Припомняме, Асоциацията на зърнопроизводителите започва подготовка за ефективи протести през следващата седмица - съобщи по-рано днес за "Хоризонт" председателят на браншовата организация Илия Проданов.

Излизането на протест зависи от това дали финансовото министерство до края на тази седмица ще намери нужните 500 млн. лв. за т. нар. украинска помощ за сектора.

Коментари

Новини Варна