IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:30 | 18 февруари 2024
Обновен: 12:04 | 27 април 2024

Денков дава оставка, но не дава поста "външен министър" (ВИДЕО)

Ротацията ще стане най-лесно, ако се размени с Габриел, смята премиерът

По материала работи: Слав Велев
Денков дава оставка, но не дава поста "външен министър" (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков в Мюнхен/Снимка и ВИДЕО: NOVA

Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни. Това коментира премиерът Николай Денков, който беше на Конференция по сигурността в Мюнхен.

„Всички казаха, че очакват този процес да е успешен, за да продължим да правим това, което правим досега. Няма какво ново да добавя. Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма. Нещо ново по тази тема не мога да кажа”, каза Денков.

Той подчерта, че споразуменията трябва да се спазват и той ще подаде оставката на правителството на 6 март. След това ще продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващо решение.

Попитан дали е готов за вариант, при който оставката на правителството не бъде приета в пленарна зала. „Правителството продължава да работи в оставка”, повтори Денков.   

Запитан дали още настоява за поста министър на външните работи, Денков каза, че трябва да се намери решение, приемливо и за двете страни.

„Трябва да има контакт с външните партньори. Този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с г-жа Габриел”, каза Денков. „Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, допълни той, цитиран от NOVA.

Денков коментира, че по време на конференцията по сигурността в Мюнхен е станало ясно, че Европа е единна и трябва бързо да изгради своя отбранителен капацитет. Освен това е станало ясно, че има силна подкрепа на САЩ за Украйна.

„По отношение на България прави впечатление колко е е важна ролята ни в Източния фланг”, каза премиерът.

Коментари

Новини Варна