IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:20 | 23 февруари 2024
Обновен: 18:32 | 2 май 2024

Тъжна вест: Почина светило в областта на генетиката и селекцията на зърнените култури у нас

Проф. Иван Панайотов е създател на десетки родни сортове

По материала работи: Слав Велев
Тъжна вест: Почина светило в областта на генетиката и селекцията на зърнените култури у нас

Проф. Иван Панайотов/Снимка: ПроНюзДобрич

Починал е проф. Иван Панайотов, който близо 60 години работи върху генетиката и селекцията на пшеницата, а първите му стъпки започват под ръководството на основателя на Добруджанския земеделски институт Генерал Тошево Тодор Рачински. Тъжната вест съобщиха близките му, предаде ПроНюзДобрич.

Проф. д-р Иван Панайотов е специализирал в областта на генетиката и селекцията на пшеницата в Япония, посещавал е селекционните институти на почти всички европейски страни и основните институти в САЩ. Изнасял е лекции в университетите в Киото, Йокохама и Хокайдо в Япония, университета Реховот в Израел, университетите в Пекин и Янглин в Китай, университета в Мексико сити. Участвал е в почти всички значими международни симпозиуми и конгреси, конференции и работни срещи в областта на генетиката и селекцията на пшеницата от 1972 г. насам. Създател е на няколко основни сорта пшеница: Янтър, Пряспа, Теодора, Милена, Мерилин, Нове, Младен – кръстен на 8-годишния му син. С тези сортове ежегодно в страната се засяват над 6 млн. декара пшеница. Значителни площи тези сортове заемат и в някои съседни страни.

В работата си проф. Иван Панайотов бе отдаден на дълга към професията на селекционер на пшеница. Дългогодишен ръководител на селекцията на пшеница в Института по пшеницата и слънчогледа в Генерал Тошево, създател на десетки сортове, заемащи голяма част от засетите с пшеница площи в страната.

Събирал диви подвидове пшеница по планините на Мексико, за да добави важен генетичен ресурс за създаването на следващ сорт, който да бъде по-високодобивен, с по-здрав корен, с повече и по-едри зърна в класа, по-устойчив на болести, суша, вятър или студ...

Изнасял лекции във водещите институти по селекция на пшеница в цял свят, от близките Румъния, Русия и Украйна, до САЩ, Япония, Мексико и Китай!

Полага основите на партньорство на ИПС Ген. Тошево с водещите институти по селекция в Япония. Съавтор на десетки научни статии в най-авторитетните

издания за науката по селекция на пшеница във света с водещи японски изследователи. Почетен професор в университета в Йокохама.

Владее от студентските си години отлично английски и руски език. Преди 20 години научи и турски език, за да постави нови постижения в селекцията на южната ни съседка. Помогна на партньорите си в Турция да станат между водещите производители на семена за пшеница.

Нека почива в мир! 

Екипът на ИА "Черно море" поднася съболезнования  на семейството и близките на проф. Панайотов!

Коментари

Новини Варна