IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:15 | 5 март 2024
Обновен: 09:20 | 27 април 2024

ГЕРБ представя коалиционното споразумение, което предлага на ПП-ДБ (НА ЖИВО)

Предсрочните избори са вариант за изход от тази ситуация, но това не е добре за държавата, заяви Томислав Дончев

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ представя коалиционното споразумение, което предлага на ПП-ДБ (НА ЖИВО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

ГЕРБ представя на Национално съвещание на партията коалиционното споразумение, което предлагат на ПП-ДБ.

Съвещанието откри заместник-председателят на партията Томислав Дончев, който определи ротацията в този ѝ вид като по-скоро безсмислена.

"Най-големият проблем е, че стигнаха дотам да разделят гражданите на правилни и неправилни. Ако подкрепяш една партия си правилен, ако подкрепяш друга - си неправилен. И докато аз имам достатъчен опит да не се обиждам на това, аз няма да позволя да обиждат вас на неправилни граждани и неправилни политици.

Боя се, че в момента ротацията - в този ѝ вид, е безсмислена или по-скоро безсмислена. Нещата не могат да продължат така. Не можем да допуснем Министерски съвет да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция. Не можем да допуснем Мария да я държим като заложник да се обяснява за този или онзи министър", заяви Дончев, цитиран от БНТ.

Той изтъкна, че предсрочните избори са вариант за изход от тази ситуация, но това не е добре за държавата.

"Има вариант в цялата държава да се въведе ред - кой получава властта и кой я използва и има нужда от ясен механизъм да се въведе ред. Има нужда от шанс, последен шанс нещата да станат нормални, да има ред и правила и гаранции, че правителството ще работи и ще има резултати", заяви Дончев.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че за последните 9 месеца ГЕРБ няма усещането за равнопостовеност в правителството и във вземането на решения, както и при носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Затова от ГЕРБ предлагат разписан механизъм за взимане на решения в управлението.

"Няма как да се съгласим всичко добро да се приписва на ПП-ДБ, а всичко несвършено или недобро да се приписва на ГЕРБ. Фактите говорят друго.

България има нужда от стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС. България има нужда от законодателна програма, но тя е възможна с експертизата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Има нужда от управленска програма, в която приоритетите на хората и регионите в България се поставят наравно с темите за реформа в съдебната власт, антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност. Искаме и нещо повече - реално прилагане на принципите на отговорност, прозрачност и публичност. Затова искаме да има ясен механизъм за вземане на решения", каза тя.

 

Коментари

Новини Варна