IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:40 | 23 февруари 2024
Обновен: 15:35 | 1 май 2024

Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите

Бойко Борисов: Разговорите за министрите започват в понеделник

По материала работи: Слав Велев
Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите

Енергетиците в залата решиха, че само една фирма може да строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Имаше доклад на енергийния министър, който казваше, че поне две фирми трябва да бъдат допуснати. ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" решиха, че искат само една фирма да може да строи. И те като най-големите енергетици в света решиха да премахнат конкуренцията. Това заяви в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Петков коментира, че вдигат червен флаг, защото според него подобно решение не е правилно.

"Тази институция не е институцията, която трябва да избира фирмите изпълнител, а трябва да прокарва закони. Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, няма как", допълни Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Петков каза още, че ГЕРБ трябва да представят предложения, а не само да казват какво не им харесва.

Оценката на министрите от кабинета, която изготвят Мария Габриел и Николай Денков се очаква да е готова в понеделник. Веднага след това започват разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за състава на Министерски съвет след ротацията. Това става ясно от думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение във Варна.

"Надявам се Мария и Денков, като успокоят обстановката, направят преглед на министрите и да дойдат да видим отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашите условия - кои ние не можем да подкрепим, защото нашите избиратели ще ни питат защо.

В понеделник когато видим оценките на министрите, ще говорим за състава на Министерски съвет. Там разговорът не е само за външния министър, а оценка на всички министри.

От другата страна имаме парламентарна програма, но когато чувам, че ме плашат на 5-та страница с избори, аз трябва бързо да оправям структурите там, където трябва. Готви се за война, пък като дойде мир, ще се радваме всички на мира", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБкоментира, че всички партии се държат като в предизборна кампания, а това не е добре за държавата. Той не е съгласен с твърденията на "Продължаваме промяната", че предложения меморандум е просто работен документ.

"Всички говорят за успокоение, през това време нападат, бият, назначават обиждат се и търсят ГЕРБ за ... и аз не знам вече за какво. Всъщнот те всички партии са в предизборна кампания, но вече и ние сме в такава и се мобилизираме. Не е добре за държавата, категорично не е добре. Нищо ново няма да произведе това.

Колегите от ПП много майсторски Кирил Петков и просто той самият ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една яка червена линия. Мюретата, такива като ГЕРБ, се хвърлят върху нея - това е външният министър. И през това време печелиш всичко друго. Тази тактика ПП ни я приложиха на нас. Значи ДПС и Христо така, за всеки си има своя плюс, а ПП-тата ни вкараха в разговора, много майсторски на Кирил Петков, да спорим за външен министър.

За майстроството на колегата Петков, изведнъж стана най-важното нещо - външно министрество. В един момент след него колегата Денков академично излезе и каза - добре де, може да не е толкова важно. Важно е само да се разменим. Докато само се разменим, остават всички министерства и агенции при тях. Евала на Кирил! Шапка му свалям как изигра обществото и постави ГЕРБ да мрънка по някакв меморандум.

Представям си го така - дали ще е така не знам. Добре, за да покажем ние колко голяма работа сме, имам предвид ПП, заради стабилността на България, се отказваме от външен министър. Създаваме един за европейските въпроси, който е приблизително същото, но всичко остнало си остава така и освен това ГЕРБ са длъжни да ни подкрепят за всичко останало. Евала, ако в Харвард нещо са ги научили добре - то е това. Това е играта на партиите, които са там. И изведнъж почвам да чувам Христо Иванов: "Искам само с Бойко!", Кирил Петков - "Искаме само с ГЕРБ!". Добре де, нали щяхте да ни изчегъртате, нали бяхме лоши", коментира Борисов.

Коментари

Новини Варна