IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:00 | 9 март 2024
Обновен: 19:34 | 28 април 2024

Днес е Голяма Задушница

Църквата почита 40-те войника от арменския полк в Севастия

По материала работи: Слав Велев
Днес е Голяма Задушница

На 9 март тази година е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името „Задушница” произлиза именно от значението на този ден – молим се „за душата” на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са три - преди Месни заговезни, след Спасовден, и за Архангеловден.

На 9 март във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците. 

Днес Българска православна църква почита 40-те войника от арменския полк в Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний през IV в. 

Вярва се, че на този ден слънцето се обръща към лятото и всички живи същества, които са се крили в дупки и хралупи изпълзяват навън. Имен ден днес празнуват Младен и Младена. Честит празник на всички именици!

В периода 9 – 10 март 1943 е осъществен актът по спасяването на голяма част от българските евреи по време на Втората световна война. След като смъртта си намират над 11 хиляди евреи, живещи в т.н. „нови български земи“ депортациите са спрени след силна обществена реакция, в която основни действащи лица са Светия Синод на Българската православна църква, депутати, синдикални лидери и обикновени граждани. 

Днес се отбелязва и Международният ден на DJ-я. Световният ден на DJ-я (World DJ Day) по-скоро не е официален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от 2002 г. насам. Събитието се спонсорира от Международната клубна индустрия. Всяка година по света се провежда седмицата на благотворителните акции в помощ на детските организации, а кулминацията на благотворителните акции се явява 9 март - Световен ден на DJ-я. Традиционно всички печалби, спечелени от DJ-и, клубове, радио станции, на този ден се даряват на различни международни детски фондове и институции.

Днешната дата е изпълнена с още много символика. На 9 март 1985 г. в 21:32 часа протурски терористи взривяват бомба с часовников механизъм във вагона за майки с деца в бързия влак Бургас – София при навлизането му в гара Буново. При атаката загиват 7 души, а 9 човека са ранени. 

На 9 март 1934 г. в село Клушино, близо до град Гжатск Русия е роден Юрий Гагарин.

Отново на днешната дата, но през 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, българската войска, водена от цар Иван Асен II сразява войската на епирския владетел Теодор Комнин. 
 

Коментари

Новини Варна