IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:00 | 10 март 2024
Обновен: 23:23 | 3 май 2024

Папата призова Украйна да развее бялото знаме

Светият отец определи бившата съветска република, като "победена във войната"

По материала работи: Слав Велев
Папата призова Украйна да развее бялото знаме

Папа Франциск нарече Украйна "победена във войната" и призова страната "да намери куража за бялото знаме". В интервю за швейцарска телевизия, водачът на католиците за първи път нарича Украйна "победена". В изказването си за вдигане на бялото знаме, Франциск обяснява, че има предвид преговори за мир.

Папа Франциск не е призовал Украйна да се предаде в интервюто си за швейцарска телевизия, в което поиска страната да развее „бяло знаме“ и да започне преговори за мир, уточни директорът на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

"Папата използва термина „бяло знаме“ в отговор на въпрос на интервюиращия, който също се изрази така, като знак за спирането на вражеските действия, за примирие, постигнато със смелост за преговори“, обясни днес Бруни в интервю за Лоренцо Бучела по Швейцарските радио и телевизия (Ер Те ЕС).

"Някъде в интервюто, докато говори за друг конфликт, но имайки предвид всякаква ситуация на война, папата ясно заяви: „Преговорите никога не са капитулация“, добави той.

Киев многократно е заявявал, че истинския проблем пред преговорите е, че Русия не иска мир. Президентът Володимир Зеленски казва, че предложените от Русия варианти за мирни договори са неприемливи за Украйна. Той настоява, че Владимир Путин е доказал, че не спазва обещанията си и договор с него не би имал тежест.

"Думата "преговори" е смела дума. Когато видиш, че си победен, когато нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш. Може да изпитваш срам, но колко убити ще донесе войната? И накрая ще завърши още по-зле. Трябва да се преговаря навреме. Да се намери страна, която може да бъде медиатор", заяви папата.

Папа Франциск не се обръща толкова към Украйна, колкото към Запада, който използва страната като „инструмент за амбициите си“, в своя призив за преговори за край на войната в интервю за швейцарска телевизия, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от италианската новинарска агенция АНСА.

"Начинът, по който аз го разбирам, е, че папата призова Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши", каза Захарова.

Що се отнася до Русия, "ние никога не сме блокирали преговорите", добави тя.

"Днес всеки експерт, всеки политик, всеки дипломат ще разбере", че ситуацията в Украйна е "в мъртва точка", затова "много дипломати и държави призовават за преговори", изтъкна говорителката на руското външно министерство.

Междувременно днес предстоятелят на Украинската гръкокатолическа църква каза, че страната няма да се предаде.

"Украйна е ранена, но не е победена. Украйна е изтощена, но продължава да се държи", заяви архиепископ Святослав Шевчук.

"В Украйна никой няма да се предаде! И за всички онези, които гледат със скептицизъм на нашата способност да устоим, ще кажа: Елате в Украйна и вижте!", добави той.

Коментари

didier93 ( преди 1 месец )
Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от 2000 до 10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: didierdf93@ gmail.com Имейл: didierdf93@ gmail.com Телефон за WhatsApp: 0644681046
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна