IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 13 март 2024
Обновен: 01:22 | 30 април 2024

Честваме паметта на свети Никифор

На 13 март 1913 г. пада Одринската крепост, на днешната дата е роден Панчо Владигеров

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Никифор

На 13 март църквата чества паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх.Той е роден в Цариград в средата на VIII век, когато иконоборството било в силата си. Израсъл в православно семейство, баща му дори пострадал от насилията на иконоборците. Благодарение на доброто си образование Никифор заел висока длъжност в двореца. Водел добродетелен живот и усърдно защитавал почитането на светите икони.

При управлението на малолетния император Константин VI и неговата майка света Ирина през 787 г. в град Никея бил свикан Седмият вселенски събор, който осъдил иконоборческата ерес. Като задълбочен познавач на Свещеното писание Никифор от името на императора говорил на събора в защита на православието и оказал голяма помощ за оборването на ереста.

След събора той останал в двореца известно време, но животът там не го удовлетворявал. Затова напуснал службата и се заселил в уединение край Босфора, където се занимавал с научни трудове, пост и молитва, макар и още да не бил приел монашество. А когато починал цариградският патриарх свети Тарасий, Никифор бил избран на негово място заради качествата си на добър богослов и свят по живот човек. Тогава бил посветен в монашески чин, ръкоположили го последователно за дякон, свещеник и епископ и го въвели на патриаршеския престол на 12 април 806 г., Възкресение Христово.

Но изпитанията тепърва предстояли. Патриархът с проповеди убеждавал народа да изостави иконоборческите разбирания и да се обединят всички християни. Имал добър успех и вярващите с разбиране го подкрепяли. Императорът Лъв V Арменец обаче продължил иконоборческата си политика и затова в 815 г. патриарх Никофор бил свален от престола и заточен на остров Приконисос (днес Мармара) в Мраморно море. Там твърдият изповедник на православието починал в изгнание на 2 юни 828 г. На 13 март 847 г. мощите му били пренесени и погребани в Цариград.

Честит празник на всички, които носят името на цариградския патриарх!

На 13 март 1913 г. пада Одринската крепост, превзета от Втора Българска армия. Това е решителната победа, довела до края на Балканската война. 

На 13 март 1899 г. е роден големият български композитор Панчо Владигеров - основоположник на редица жанрове в родната музика и композиционно-педагогическа школа.

Националната астрономическа обсерватория на Рожен е открита официално на 13 март 1981 г. Тя се намира на едноименния връх в Родопите, на 1759 м надморска височина.

НАО “Рожен” е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Тя е база за оптически наблюдения и изследвания в областта на астрофизиката, като редовната ѝ наблюдателна дейност по научни програми започва през септември 1980 г. Част е от Института по астрономия (ИА) към Българската академия на науките. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн лв). Първият научен ръководител на обсерваторията е д-р Богомил Ковачев.

Коментари