IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
07:51 | 18 март 2024
Обновен: 22:53 | 27 април 2024

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Часове преди това: Ново напрежение между двете най-големи политически сили

По материала работи: Слав Велев
Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ

Ново напрежение около разговорите за правителство и среднощни изявления на двете най-големи политически сили преди връчването на първия мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство на Мария Габриел в 12 часа днес.

Сложната политическа обстановка в страната става още по-заплетена, след като снощи преговарящият екип на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел, излезе с брифинг.

На него стана ясно, че от ГЕРБ настояват за равнопоставеност в управлението и че ако не успеят да се разберат до 12 часа Габриел ще върне празна папка на президента.

Мария Габриел съобщи, че от ПП-ДБ дори са отхвърлили тяхното предложение да се запази сегашният състав на правителството само с една промяна - ротацията на премиера и вицепремиера.

Последва незабавна реакция на ПП-ДБ, които изтъкнаха, че при безпрецедентната политическа криза усилията за постигане на споразумение не трябва да спират за краткото време, което остава.

От ПП-ДБ настояха ГЕРБ-СДС да седне на масата на преговорите и да се използва 7-дневният срок след връчване на мандата по Конституция, за да се постигне консенсус.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова да се продължи управлението и заяви, че за тях не са важни министрите, а реформите в съдебната система, службите и регулаторите.

Асен Василев заяви, че са съгласни с ротацията на премиер и вицепремиер, но трябва да бъде подписано споразумение.

От своя страна Атанас Атанасов призова Бойко Борисов да се намеси и заключи, че утрото ще е по-мъдро от вечерта.

ПП-ДБ разпространи споразумението, което провали преговорите между "партньорите" в сглобката. На извънреден брифинг от партията посочиха, че причината за раздора между тях и ГЕРБ-СДС е фактът, че то не е било подписано. Вижте пълния му текст ТУК.

Коментари

Новини Варна