IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 21 март 2024
Обновен: 10:04 | 28 април 2024

Честваме паметта на преподобния Яков Изповедник

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун, Международният ден срещу расовата дискриминация, Световният ден на поезията и Международният ден на кукления театър

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на преподобния Яков Изповедник

Църквата чества паметта на св. преподобния Яков Изповедник. Редом с другите категории светци - апостоли, равноапостоли, светители, преподобни, мъченици, праведници - стоят и изповедниците. Те са християни, с църковен сан или без сан, които открито и смело са изповядвали своята вяра в Спасителя на света Иисус Христос и затова са останали в историята на Църквата като изповедници.

По своя подвиг те са близки до мъчениците, но са пострадали не толкова физически от мъчения, изтезания и смърт, колкото душевно, психически са извършили подвиг в смисъла на казаното от Иисус Христос: "Всеки, който изповяда (признае) Мене пред човеците, ще изповядам и Аз него пред Моя Отец небесен, а който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Моя Отец небесен".

С това е останал в историята на християнството и преподобният отец Яков Изповедник, който в трудни времена за православните християни безстрашно изповядвал вярата си.

За него се знае, че е бил монах в Студийския манастир в Цариград през VІІІ век. Това е времето, когато се заражда и разпространява ереста на иконоборството, т.е. противопоставянето и дори забраната на почитането на икони и други свещени изображения.

Яков бил истински подвижник, предан на вярата и усърден в служението си. Имал добро образование и се занимавал с изучаване на Свещеното Писание и на съчиненията на светите отци на Църквата. Това му помогнало да се запази в рамките на православната вяра и да се изправи със слово и перо срещу иконоборческото учение. След време бил избран за епископ на град Катания, остров Сицилия, и много се грижел за паството си. Но по времето на император Константин Копроним (741-775 г.) претърпял много изпитания и мъки от иконоборците. Бил затворен в тъмница, където го лишавали дори от хляб и вода, за да го пречупят и отклонят от иконопочитанието. Завършил живота си в изгнание.

21 март е определен още за Международен ден срещу расовата дискриминация. На тази дата през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени, има деца. 180 души са ранени. А в демонстрацията участват 7000 души. 

21 март е определен още за Международен ден на кукления театър. Този ден се посвещава на популяризирането и подкрепата на това изкуство - толкова любимо на децата. По този повод в почти всички театри в големите градове у нас и по света се организират куклени представления. 

21-ви март е и Международен ден на хората със Синдром на Даун. По този повод по цял свят днес хората обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и подкрепят хората с тази генетична аномалия!

В календара на ЮНЕСКО, дата 21 март е определена за Световен ден на поезията. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Днешният 21 март е и празника на град Кюстендил, а с решение на Общински съвет-Кюстендил от 2011 г. този ден е обявен за почивен и неприсъствен на територията на общината.

Коментари

Новини Варна